Блиц, Танјуг, 2. 2.2013, Српска удружења у Норвешкој: Заустављен покушај ревизије историје

Норвешка, немачки логор Фото: Српска историја

Норвешка, немачки логор Фото: Српска историја

Савез српских удружења у Норвешкој саопштио је вечерас да је у заједничкој акцији Срба у Норвешкој и норвешких пријатеља Срба и Србије заустављен покушај ревизије антифашистичке историје у режији Горане Огњеновић и Наташе Матаушић из Хрватске.

У оквиру пројекта Thanking the People of Norway на Универзитету у Ослу је била заказана изложба у галерији Sverdrup у периоду 14. фебруар – 5. април, а изложба је требало да представи историју југословенских интернираца у нацистичким логорима у Другом светском рату у Норвешкој и да се на тај начин изрази захвалност норвешком народу.

Организовање ове изложбе би било за сваку похвалу, да ауторка Горана Огњеновић није у својим претходним чланцима и концепту изложбе „дрско негирала чињеницу да је међу интернирцима било 89 одсто (по неким норвешким изворима чак и 94 одсто) Срба“, каже се у саопштењу.

У својим ранијим чланцима, Огњеновићева је већину српских интернираца оквалификовала као некакве православне Хрвате и Босанце, не помињући их ниједном речју у својој изложби.

„Свако накнадно етнифицирање жртава апсолутно је неприхватљиво, нарочито ако је базирано на искривљевим чињеницама и са циљем добијања дневнополитичких поена. У прилог ‘озбиљности’ пројекта иде и чињеница да су на отварање изложбе позвани и најављени гости из амбасада Републике Хрватске и БиХ, али не и Републике Србије“, наведено је у саопштењу.

Истиче се да је један део изложбе требало да буде посвећен систему концентрационих логора Јасеновац, где би се представио званичан број (по хрватским властима и новој управи Меморијалног центра Јасеновац) жртава од 80.914, иако сви релевантни извори указују да је тај број био најмање 6-7 пута већи.

Коауторка изложбе Наташа Матаушић је управо била на челу Меморијалног центра „Јасеновац“ када је овај пројекат минимализације жртава покренут, додаје се у саопштењу.

„Такође, за време њеног управљања Центром, из изложбене поставке су уклоњени предмети којима су жртве убијане, велики број фотографија и доказа и уместо њих постављена некаква уметничка поставка, са једним јединим циљем негације бруталности и минимализације броја жртава. Њен део задатка у оквиру спорне изложбе у Ослу је очигледно био да се, уз захвалност норвешком народу, ‘сервирају’ подаци који минимализују размере злочина у Јасеновцу“, наводи се у саопштењу.

Поводом изложбе је у суботу, 26.јануара, формиран акциони тим у оквиру Савеза српских удружења у Норвешкој који је предузео акцију протеста и заустављања ревизионистичке изложбе.

Акцију су подржале обе парохије у Норвешкој, а добијен је и благослов Епископа Британско-скандинавског Доситеја.

У своје име су, између осталих, протестовали наши норвешки пријатељи, међу којима ваља поменути Франка А.Хаугена, Кнута Ф. Торешена, историчара из Арендала и експерта за историју Другог светског рата, као и Кристијана Каша, бившег официра норвешке војске који је српској јавности постао познат упутивши јавно извињење због НАТО бомбардовања Србије.

После великог притиска који је уследио од Савеза српских удружења, великог броја Срба и норвешких пријатеља и амбасаде Републике Србије у Ослу, Универзитет у Ослу је, само три дана после почетка акције, у среду, 30. јануара, отказао отварање спорне изложбе и одложио нову поставку за новембар 2013, којој ће претходити шира стручна дебата.

Имена ауторки су такође избрисана са званичне странице галерије Sverdrup, каже се у саопштењу.

Акција Савеза српских удружења се наставља и њихов основни захтев је, како наводе, трајно уклањање Горане Огњеновић и Наташе Матаушић из свих даљих пројеката везаних за историју народа на Балкану, пошто њихов досадашњи, а сигурно и будући рад, „иде у потпуно супротном правцу од помирења народа на Балкану“.

Савез спрпских удружења у Норвешкој жели да буде активни учесник и партнер у организовању нове поставке изложбе која треба да се одржи, са одговарајућим садржајем и да се на тај начин изрази најдубља захвалност норвешком народу, наведено је у саопштењу.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed