Одбрана, 23.12.2015, Промовисана књига „Пуковник Јован П. Тришић“

Пуковник и Јереј Јован П. Тришић, гробље Свети Сава, Џексон, Калифорнија Фото: Serbica Americana

Пуковник и Јереј Јован П. Тришић, гробље Свети Сава, Џексон, Калифорнија Фото: Serbica Americana

У Атријуму Дома Војске Србије данас је промовисана књига „Пуковник Јован П. Тришић“ аутора Милисава Секулића у организацији Савеза удружења потомака ратника Србије 1912–1920.

Председник Савеза Љубомир Марковић подсетио је да је обележавање балканских ратова и Великог рата отргло од заборава неке широј јавности мање познате војнике и официре истакавши међу њима пуковника Јована Тришића, чији су лик и дело оставили дубок траг у српској историји.

– Ова књига не говори само о човеку који је почео као војник, а скончао као свештеник, већ и о томе шта све човек може да преживи и да при том остане човек, рекао је Марковић нагласивши да је реч о једном од најаутентичнијих казивања из периода балканских, Првог и Другог светског рата.

О историјским приликама у којима је живео Тришић, али и друштвено-политичким околностима које су се у претходном столећу смењивале над Србијом говорили су и историчар Момчило Диклић и докторант Милутин Мићић, док се аутор осврнуо на изазове на које је наишао изучавајући пуковника и пишући књигу о њему.

Јован П. Тришић је 1912. године приступио добровољцима као редов, почињући војничку каријеру у четничком одреду чувеног Војина Поповића – војводе Вука, под чијом ће комадом дочекати почетак Великог рата и преживети повлачење преко Албаније. Служба краљу и отаџбини довела га је на место команданта Вардарског жандармеријског пука, одакле је у годинама Другог светског рата прослеђен у озлоглашене немачке логоре. Завршетком рата и доласком комуниста на власт, Тришић је проглашен за ратног злочинца. Бежећи пред новом правдом, Тришић се обрео у Америци где је, захвалан Богу на свему што је преживео, завршио школу за православног свештеника и у мантији дочекао смрт.

Монографија о пуковнику Тришићу подељена је у пет целина од којих свака представља по једну епопеју његовог живота. Аутор је, трудећи се да на веродостојан начин прикаже лик и дело заборављеног пуковника, користио записе самог Тришића, створивши на тај начин дело које представља ратну биографију и дневник не само једног официра, већ и народа који је с војском делио сву патњу и неправду у минулом веку.

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed