Глас Бајине Баште, СРНА, 23. 10. 2023, У селу Крнићи у Осату: Спомен табла Драгутину Тошићу

Спомен табла учитељу  и устанику Драгутину Тошићу у Крнићима, Осат  Фото: ББГ

Спомен табла учитељу и устанику Драгутину Тошићу у Крнићима, Осат Фото: ББГ

Удружење „Мост Скелани – Сребреница“ покренуло је у последњих десетак година више пројеката у Подрињу, посебно у подручју Сребреничког краја.

– Одржано је више округлих столова у циљу расветљавања историјских истина о страдању српског народа у Источној Босни, нарочито у 20. веку, објављено је и неколико зборника са том тематиком – каже Радомир Павловић, председник Удружења – Удружење Мост је у Скеланима открило спомен бисту мајору Кости Тодоровићу као и спомен плочу за све солунце Сребреничког среза.

Постављен је споменик у граду Сребреница који открива истину о масовном покољу Срба у Сребреници, Залазју, Брежанима на Друге Тројице 1943. год. Постављена је спомен табла у Дрињачи која чува сећање на злочине Црне легије и буре српске крви у Дрињачи 1941. год. Обновљен је споменик у Факовићима посвећен масовној ликвидацији Срба који је починила Францетићева легија. Ове године смо у Дрињачи поставили и спомен табле посвећене Јездимиру Дангићу и Александру Љељи Петковићу, каже Павловић.

Удружење Мост је недавно иницирало и постављање спомен-плоче у осаћанском селу Крнићима посвећене Драгутину Тошићу, једном од од вођа устанка Срба у Осату 1941/42. године против усташа и Немаца. Он је био први учитељ у Крнићима у време када је у овом селу почела са радом основна школа, 1931. године. За време учитељске службе између два рата долазио у сукоб са локалним муслиманима због њиховог противљења обележавању државних и црквених празника.

 

Драгутин Тошић је рођен 1909. године у Мокрој Гори, срез златиборски, од оца Богосава и мајке Цмиљане. Завршио је учитељску школу, а прва служба му је била у селу Малешеву, Македонија. Између два рата био је члан четничког удружења у Ужицу где је и завршио учитељску школу. Године 1931 завршио је школу за резервне официре, после чега је пребачен за учитеља новоотворене школе у селу Крњићи. Као резервни официр ставио се на чело српског устанка у срезу Сребреничком (област Осат) у току лета 1941. године. До краја рата вршио је дужност команданта среза Сребреничког у ЈВ(уО). После рата је одбио да се преда новим комунистичким властима. Скривао се по селима Сребреничког среза све до јула 1949. године када бива ухапшен од стране комуниста у селу Костоломцима. Мучки је убијен у Ужицу исте године. (према Форум Погледи.рс)

 

У устанку, после ослобођења Сребренице, био први командант тек ослобођеног града. После слома устанка остао веран Равногорском покрету. После рата дуго се скривао по Источној Босни, све до 1949. године, када је у једној потери од стране ОЗН-е ухапшен у кући свог јатака. Од тада му се губи сваки траг. Драгутин Тошић је пре неколико година рехабилитован „као жртва комунистичког режима“. Пред петнаестак мештана Крнића парастос је служио скелански парох отац Срђан, а о Драгутину Тошићу је говорио Стефан Милосављевић, професор историје из сребреничке гимназије.

Историчар Стефан Милосављевић подсетио је на животни пут, лик и дело Драгутина Тошића који је био десна рука Јездимира Дангића, команданта и организатора српског отпора и формирања четничких јединица у североисточној Босни.

„То су значајне историјске личности из Сребреничког среза. Након откривања споменика Љељи Петковићу у Дрињачи, Јездимиру Дангићу на Буљиму, данас смо открили и спомен-обиљежеје Драгутину Тошићу, а ускоро ћемо и Чеди Филиповићу са Црног Врха код Сребренице“, поручио је Павловић.

Он је подсетио да су ови људи су стали у одбрану српског народа 1941. године и спасли га немачких освајача и најезде усташа које су починиле злочине у свом походу на Дрину у намјери да униште све српско са њене леве обале, а по могућности и даље.

 

 

О. Додић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed