Глас Српске, 13.2.2018, Крвави усташки пир у Поткозарју и Пискавици

Поткозарје: Пискавица и Ивањска Фото: РТРС, panoramio / Горан Ђуровић

Поткозарје: Пискавица и Ивањска Фото: РТРС, panoramio / Горан Ђуровић

Бањалука – Служењем литургије и парастоса у храму Покрова пресвете Богородице у Поткозарју јуче је обиљежено 76 година од покоља Срба, који су починиле усташе на територији Поткозарја и Пискавице у Другом свјетском рату.

У овим селима усташе су 5. и 12. фебруара 1942. године убиле 562 мјештана, од којих 77 дјеце, а преживјели се ових злочина и сада са зебњом сјећају.

Један од њих је и деведесетогодишњи Боре Пиљагић, који је у вријеме крвавог пира имао 14 година.

– У том страшном злочину изгубио сам оца, као и неколико рођака и комшија. Било је страшно, људи су бјежали главом без обзира. И сад, 76 година касније, кад се сјетим обузме ме језа – прича Пиљагић.

Предсједник новооснованог Удружења грађана „Козара“ и један од потомака страдалих Недељко Милаковић истакао је да је само у његовом дворишту сахрањено деветоро чланова уже родбине, од којих је најмлађи имао девет мјесеци.

– Свједоци смо страдања српског народа у Другом свјетском рату, али и деведесетих година, због чега само основали ово удружење. Очи нам отварају наши најмилији који су убијени само зато што су били Срби, а пресудиле су им њихове комшије, Хрвати – казао је Милаковић.

Додао је да су иницирали да буде изграђено спомен-обиљежје са именима свих убијених цивила, али и да буду постављене табле на које ће бити утиснут број жртава из Другог свјетског рата из сваке бањалучке мјесне заједнице.

– То ће бити мјесто гдје ћемо учити нашу историју. Будући нараштаји морају знати шта се дешавало српском народу у протеклом вијеку – рекао је Милаковић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић казао је да је обиљежавање намијењено жртвама злочиначке идеологије, која не познаје ниједну вјеру.

Та се идеологија, истакао је Савановић, пробудила деведесетих година прошлог вијека, што је у 20. вијеку по трећи пут довело у искушење српски народ.

– Уз подршку народа, политике и војске организовали смо се и створили РС, дајући огромне жртве – подсјетио је Савановић и поручио да је Српска једини гарант опстанка Срба на овом простору.

Према ријечима потпредсједника Скупштине града Бањалука Милана Милаковића злочин у Поткозарју један је од највећих у Другом свјетском рату, који је учињен без иједног испаљеног метка.

Листе страдања

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Драгомир Кесеровић каже да је и послије 76 година тешко слушати сјећања преживјелих свједока тих злочина.

– На основу тога можемо оцијенити колике су биле размјере тог невиђеног злочина – нагласио је Кесеровић и додао да Градска управа посљедњих година чини напоре и евидентира све догађаје који су деценијама били потискивани, те на основу тога праве листу страдања у свим ратовима Срба на овим просторима.

 

 

Данијела Стоканић

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed