Исток.рс, 14.2.2020, Споменик за 126 ликвидираних официра Војске Краљевине Југославије још на чекању

Борике: Спомен-крст на месту ликвидације најмање 126 војника и официра ЈкВ 1942. године

Борике: Спомен-крст на месту ликвидације најмање 126 војника и официра ЈкВ 1942. године

Да ли ће мјесто на коме су  марту 1942. године партизани из састава Друге пролетерске бригаде под командом Коче Поповића, на Борикама код Рогатице, мучки убили најмање 126 припадника ЈВуО и 5 њихових официра дочекати и март 2020. године без достојног споменика?

Група грађана – Иницијативни одбор за подизање споменика на Борикама жртвама партизанског злочина из марта 1942. године, подржан од стране Завичајног удружења “Борике” и бројних угледних Рогатичана, још прошле године предао је иницијативу у којој су од начелника општине Рогатица Милорада Јагодића тражили подизање достојног споменика на мјесту страдања великог броја припадника Југословенске војске у отаџбини на локацији ергеле “Борике”.

“Као што вам је познато на Борикама, на локацији ергеле, партизани из састава Друге пролетерске бригаде под командом Коче Поповића,  у првој борби након њеног формирања у Чајничу, на мучки начин су опколили и ликвидирали, по једним изворима 126 припадника ЈВуО и 5 њихових официра (Монографија „Рогатица”), а по другим изворима (Друга пролетерска бригада, Бранислава Јоксовића) 150 активних официра и подофицира ЈВуО” стоји у овој иницијативи, у којој надлежне у општини подсјећају и да је овај злочин био увод у велико старобродско страдање Срба.

У њој су још навели и да су партизани одмах по извршеном злочину на Борикама кренули ка Власеници нападајући снаге ЈВуО, које су биле на фронту према усташама блокираним у Хан Пијеску. Тиме су олакшали продор усташке Црне легије у српска села у источној Босни и серију злочина на општини Рогатица, од Осова и Црквина, све до Старог Брода и великог страдања око 6.000 српске нејачи.

У иницијативи надлежне у општини подсјетили су и да се и о овом стратишту Срба у бившој СФРЈ ћутало, али да то не значи и да су га сви заборавили.

Наиме, припадници Четничког равногорског покрета – Одбора за регију Сјемећ – предвођени предсједником Рајком Стојановићем, мјесто злочина на Борикама обиљежили су дрвеним крстом и подигли ограду око њега, али године чине своје и ово обиљежје је пред пропадањем.

“Мишљења смо да ово мјесто заслужује да буде обиљежено спомеником од чврстог материјала, достојним догађаја који се овдје одиграо, а да он буде уврштен у састав историјског спомен-комплекса “Стари Брод” речено је на крају иницијативе и позване су општинске и републичке власти да што прије распишу конкурс за идејно рјешење и приступе изградњи споменика.

Примиче се и март 2020. године а ништа од тога још увијек није урађено.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed