Исток.рс, 14.2.2020, Споменик за 126 ликвидираних официра Војске Краљевине Југославије још на чекању

Борике: Спомен-крст на месту ликвидације најмање 126 војника и официра ЈкВ 1942. године

Борике: Спомен-крст на месту ликвидације најмање 126 војника и официра ЈкВ 1942. године

Да ли ће мјесто на коме су у марту 1942. године партизани из састава Друге пролетерске бригаде под командом Коче Поповића, на Борикама код Рогатице, мучки убили најмање 126 припадника ЈВуО и 5 њихових официра дочекати и март 2020. године без достојног споменика?

Група грађана – Иницијативни одбор за подизање споменика на Борикама жртвама партизанског злочина из марта 1942. године, подржан од стране Завичајног удружења “Борике” и бројних угледних Рогатичана, још прошле године предао је иницијативу у којој су од начелника општине Рогатица Милорада Јагодића тражили подизање достојног споменика на мјесту страдања великог броја припадника Југословенске војске у отаџбини на локацији ергеле “Борике”.

“Као што вам је познато на Борикама, на локацији ергеле, партизани из састава Друге пролетерске бригаде под командом Коче Поповића,  у првој борби након њеног формирања у Чајничу, на мучки начин су опколили и ликвидирали, по једним изворима 126 припадника ЈВуО и 5 њихових официра (Монографија „Рогатица”), а по другим изворима (Друга пролетерска бригада, Бранислава Јоксовића) 150 активних официра и подофицира ЈВуО” стоји у овој иницијативи, у којој надлежне у општини подсјећају и да је овај злочин био увод у велико старобродско страдање Срба.

У њој су још навели и да су партизани одмах по извршеном злочину на Борикама кренули ка Власеници нападајући снаге ЈВуО, које су биле на фронту према усташама блокираним у Хан Пијеску. Тиме су олакшали продор усташке Црне легије у српска села у источној Босни и серију злочина на општини Рогатица, од Осова и Црквина, све до Старог Брода и великог страдања око 6.000 српске нејачи.

У иницијативи надлежне у општини подсјетили су и да се и о овом стратишту Срба у бившој СФРЈ ћутало, али да то не значи и да су га сви заборавили.

Наиме, припадници Четничког равногорског покрета – Одбора за регију Сјемећ – предвођени предсједником Рајком Стојановићем, мјесто злочина на Борикама обиљежили су дрвеним крстом и подигли ограду око њега, али године чине своје и ово обиљежје је пред пропадањем.

“Мишљења смо да ово мјесто заслужује да буде обиљежено спомеником од чврстог материјала, достојним догађаја који се овдје одиграо, а да он буде уврштен у састав историјског спомен-комплекса “Стари Брод” речено је на крају иницијативе и позване су општинске и републичке власти да што прије распишу конкурс за идејно рјешење и приступе изградњи споменика.

Примиче се и март 2020. године а ништа од тога још увијек није урађено.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed