Срна, Глас Српске, 2.8.2015, Одржан парастос за 5.500 Срба и 50 Јевреја страдалих у Шушњару

Споменик на Шушњару Фото: Срна

Споменик на Шушњару Фото: Срна

Сански Мост – Полагањем вијенаца и служењем парастоса у Шушњару, општина Сански Мост, данас су обиљежене 74 године од страдања 5.500 Срба и 50 Јевреја које су убиле усташе на Илиндан 1941. године.

Свету литургију у цркви Светих апостола Петра и Павла у Санском Мосту и парастос за страдале на Шушњару служио је владика бихаћко-петровачки Атанасије.

Владика Атанасије је у обраћању поручио да је најважније да овај догађај и жртве на Шушњару не буду заборављени.

„Ове жртве заслужују достојно и видљиво обиљежје, а најдостојније је православни храм, капела у чијој би унутрашњости била исписана имена страдалих“, рекао је владика Атанасије.

Он је истакао да уклањање табле са именима пострадалих на неким надгробним спомен-плочама представља друго убијање жртава.

„Људи који бришу имена покушавају да интервенишу на самом ткиву историје и да ишчупају оно што је постојало. Сви треба да се трудимо да сва имена буду достојно запамћена и забиљежена и да кроз то буде поштована свака личност. Све док не постанемо човјечни, неће бити мира међу људима“, рекао је владика Атанасије.

Начелник општине Оштра Лука Драган Станар апеловао је да власти у Санском Мосту, Унско-санском кантону, Републици Српској, Србији, као и међународна заједница заштите спомен-комплекс на Шушњару и да однос према обиљежавању страдања на овом мјесту буде промијењен.

„Трагедија овог мјеста прелази националне оквир и она као таква мора бити препозната у цијелом свијету, а обиљежавање страдања на овом мјесту пало је на појединце, Српску православну цркву и општину Оштра Лука. Не наилазимо на разумијевање и крајње је вријеме да се то промијени, јер нам је обиљежавање страдања на Шушњару обавеза и израз поштовања према жртвама“, рекао је Станар.

Вијенце и цвијеће на споменик на Шушњару положиле су делегације општина Оштра Лука, града Приједора, Градског удружења бивших логораша и њихових потомака Бањалука, Завичајно удружење Сањана „Грмеч“ и Удружења Сански Мост из Београда.

Многобројни грађани и поштоваци жртава Шушњара потом су положили вијенце на спомен-обиљежја жртвама усташког терора „Милин бирт“ и „Клаоница“, као и у Спомен соби 6. Санске бригаде у Оштрој Луци.

Општина Оштра Лука обиљежила је данас Дан и крсну славу – Светог пророка Илију, а славској свечаности присуствовали су челници поткозарских оштина и бројне званице из привредног и друштвено-политичког живота општине и регије.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed