Политика, 4. 6. 2022, Тридесет година од злочина у Ледићима: Чико, ја сам жив, немој да ме убијеш [Филм]

Споменик у Ледићима (Трново) Фото: Политика, Д. Станишић

Споменик у Ледићима (Трново) Фото: Политика, Д. Станишић

Припадници Армије БиХ су 3. јуна 1992. године убили 24 српска цивила, међу којима је било 13 жена и четворо деце – Од десет чланова породице Васић, преживео је само тада једанаестогодишњи Драган

Источно Сарајево – Ледићи, пре рата већински српско село у тадашњој јединственој општини Трново надомак Сарајева, симбол је страдања српског народа на том подручју у последњим трагичним сукобима у БиХ. У једнодневном крвавом походу на то село 3. јуна 1992. године припадници Армије РБиХ убили су 24 српска цивила, међу којима је било 13 жена и четворо деце. Почетком марта прошле године Суд БиХ ослободио је првостепеном пресудом тројицу бивших припадника муслиманских ратних формација (Едхема Годињака, Медариса Шарића и Мирка Бунозу) које је оптужница теретила за злочине почињене у Ледићима.

Тридесет година од незапамћеног масакра ненаоружаних Срба, међу којима је најмлађа жртва био осамнаестомесечни Милутин Тешановић, а најстарија 92-годишња Иконија Васић, обележено је служењем парастоса и полагањем венаца код спомен-обележја у Ледићима, на којем су уклесана имена свих страдалих. Иначе, у више напада на Трново, током три месеца ратне 1992. године, муслимански екстремисти убили су укупно 124 српска цивила. Посмртни остаци већине страдалих, које су злочинци, према извештају МУП-а Републике Српске, убијали на окрутан начин – клањем, вешањем или гушењем – пронађени су у масовној гробници.

Од десет чланова породице Васић преживео је само тада једанаестогодишњи Драган, који је рањен лежао међу својим мртвима. О страхотама које су задесиле Србе у Ледићима недавно је у продукцији Радио-телевизије Републике Српске снимљен документарни филм, чији је главни јунак управо Васић, који пред једним од убица изговара: „Чико, ја сам жив, немој да ме убијеш”, што је и назив филма са страшним аутентичним сведочењима.

У нападу на Ледиће следбеници идеологије Алије Изетбеговића и његове ратне политике убили су, осим 10 чланова породице Васић, и целу породицу Тешановић, три члана породице Миовчић, тринаестогодишњу Слађану Секулић, Саву Кењића и многе друге. Малог Милутина Тешановића, коме су, према извештају патолога, ломили руке и ноге, ликвидирали су заједно с његовом мајком док га је држала у наручју.

Обележавању три деценије од злочина у Ледићима, који су након рата припали федералној општини Трново, осим чланова породица страдалих присуствовали су и представници Града Источно Сарајево и организација проистеклих из протеклог рата. Након служења парастоса, месни свештеник Његослав Јелисић рекао је да се „молимо да страдали Ледићани, када време за то дође, буду проглашени мученицима”.

Горан Тимотија, председник Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Трново у Републици Српској, подсетио је на поражавајућу одлуку Суда БиХ о ослобађању тројице осумњичених за један од најсвирепијих злочина над српским народом, због које су, како је рекао, огорчене породице жртава. Он не верује да ће се ишта променити и у другостепеном поступку, с обзиром на досадашња искуства с радом Тужилаштва и Суда БиХ кад је реч о злочинима почињеним над Србима.

 

Душанка Станишић

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed