Глас Српске, СРНА, 10.10.2021, Обиљежено 26 година од страдања Срба у западној Крајини

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Спомен, илустрација Фото: Фонет

МРКОЊИЋ ГРАД – Данас је у Мркоњић Граду обиљежено 26 година од страдања Срба у западној Крајини када је у здруженој акцији Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ убијено 2.014 српских војника и цивила, а протјерано 120.000.

Парастосу које је служило локално свештенство присуствовали су предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, делегација Народне скупштине Републике Српске коју чине потпредсједник парламента Жељка Стојичић и народни посланик Недељко Гламочак, те министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.

Након парастоса положени су вијенци код спомен-обиљежја масовне гробнице на Градском гробљу у Мркоњић Граду.

Затим је услиједило обраћање званичника, те полагање вијенаца код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Мркоњић Града у одбрамбено-отаџбинском рату.

Здружене снаге Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, потпомогнуте дејствима НАТО-а, у септембру и октобру 1995. године су извршиле агресију на 13 западнокрајишких општина и убиле 2.014 српских војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, те опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Међу 2.014 убијених њих 753 били су цивили, од којих 14 дјеце и 240 жена.

Хрватске и муслиманске снаге заузеле су тада општине Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупу на Уни и за собом оставиле пустош и масовне гробнице.

У Мркоњић Граду ексхумирано је 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Републике Српске. Међу ексхумиранима било је 10 жена. Када је ријеч о разарању, само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета процијењена је на 680 милиона КМ.

У овој операцији учествовао је и Пети корпус такозване Армије БиХ којим је командовао Атиф Дудаковић, о чему постоји видео-запис на којем се види како издаје наредбу да буде уништено све што је српско на овим просторима.

За злочине над Србима у 13 западнокрајишких општина правди нису приведени непосредни извршиоци злочина, ни одговорни по командној одговорности.

Обиљежавање овог историјског датума организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed