Глас Српске, СРНА, 13. 3. 2024, Снимањем свједочанстава чувају сјећање на страдање Срба: Потписан меморандум о сарадњи

Промоција дигиталне базе „Визуелни архив српског страдања“, децембар 2023. Фото: РТРС

Промоција дигиталне базе „Визуелни архив српског страдања“, децембар 2023. Фото: РТРС

Предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила града Добоја Игор Филиповић и директор Фондације Визуелни архив српског страдања Денис Бојић потписали су данас Меморандум о сарадњи с циљем снимања свједочанстава о страдању Срба у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је Срни да овај пројекат представља огроман искорак у очувању сјећања на све настрадале, а породицама се даје могућност да изнесу своја свједочанства о изгубљеном члану.

„На тај начин жртве уздижемо и више неће бити само статистички податак, него и сјећање, захваљујући предсједнику Српске Милораду Додику, који је, као покровитељ, ово препознао као национални пројекат око којег треба да се окупимо сви“, истакла је Граорчева, која је у Добоју присуствовала потписивању овог документа.

Граорчева је рекла да ће Визуелни архив српског страдања имати дигиталну базу коју ће сачињавати исповијести свих оних који желе да оставе траг о ономе шта се дешавало у протеклом рату, конкретно о ономе што се тицало њих, њихових породица и начина на који су се трагичне ствари дешавале и како су се они носили са тим.

Она је додала да Визуелни архив српског страдања функционише под покровитељством предсједника Српске. Бојић је рекао да је на подручју Добоја више од 1.300 корисника породичне инвалиднине, односно родитеља и супруга погинулих бораца и несталих цививила.

„Наша идеја је да Добој у наредном периоду буде један од територијалних центара Републике Српске у којем ће се снимати изјаве чланова породица страдалих припадника српског народа“, изјавио је Бојић Срни.

Он је рекао да се на подручју Добоја налази 18 породица које су изгубиле два или више чланова. Филиповић је рекао да је важно да српска покољења знају како су Срби страдали и да то никада не забораве.

Меморандум је потписан на сједници Скупштине породица погинулих и несталих бораца и цивила града Добоја.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed