Политика, 23. 11. 2023, Споменица у част безгробне војске

„Одликовани и унапређени ЈВуО 1941-1945“, Верољуб Малетић и Дејан Ђерић Фото: Погледи.рс

„Одликовани и унапређени ЈВуО 1941-1945“, Верољуб Малетић и Дејан Ђерић Фото: Погледи.рс

 

Монографија представља до сада највећи регистар једне трагично заборављене генерације и бележи имена 10.000 одликованих и унапређених припадника ЈВуО

Ужице – Ликови краља Петра Другог и Драже Михаиловића, ордење и официрски мач на насловној страни су недавно објављене књиге „Одликовани и унапређени ЈВуО 1941–1945”, аутора Дејана Ђерића и Верољуба Малетића. У њој је сабрано 10.000 имена припадника готово свих јединица под командом Драже Михаиловића, уз безмало 900 ратних фотографија и оригиналних наредби о одликовањима и унапређењима.

Ти припадници ЈВуО разврстани су по матичним корпусима и командама, чији су састави и ратни путеви укратко дати. „Ова монографија представља до сада највећи регистар једне трагично заборављене генерације, а уједно и споменицу те безгробне војске”, пише на плакату књиге, објављене у издању Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву, већ представљене у градовима Републике Српске и на сајму књига у Београду.

По изјави једног од аутора Дејана Ђерића (пренетој са промоције у Требињу), ово дело настало је као плод дугогодишњег архивског и теренског истраживања. – Током трагања за подацима у припреми моје књиге „Тежина заклетве” прегледао сам готово целу архиву Врховне команде ЈВуО и ту готово нетакнуте нашао књиге одликованих и унапређених њених војника, затекао око 10.000 имена. За „Тежину заклетве” издвојио сам само моје Ужичане и људе са Златибора, а касније увидео велику важност те тематике и схватио да ћу објављивањем имена направити својеврсну споменицу за све те људе. У архиви се без сумње може видети да је ЈВуО била правни, духовни и морални наследник српске војске из периода ослободилачких ратова, као и војске Краљевине Југославије у међуратном периоду. Коаутор је Верољуб Малетић, који се бави историјом западне Босне – рекао је Ђерић, те додао да су сва унапређења била на основу Правила о унапређењима, с тим што неко ко није служио војску пре рата (или био редов и наредник) није у ЈВуО могао у рату догурати до високог официра, као што се радило у другим војскама.

Српски народ који је слободу у борби извојевао посебно је ценио ратничке способности, вештину и храброст, пише у предговору те књиге пензионисани пуковник авијације и магистар историје Драган Крсмановић. „Због тога се до највиших титула долазило преко успешног командовања војском, а најхрабријима су, осим места у народним песмама, припале и овоземаљске награде у почастима. Још пре формалне независности државе Срби су увели систем за награђивање и стимулисање војника и старешина који су у миру и рату постизали најбоље резултате. Тако је први орден који је ’полунезависна’ Србија додељивала био Орден таковског крста, установљен 24. марта 1865”, подсећа Крсмановић и указује на вредност овог књижевног дела:

„Књига одликованих и унапређених припадника ЈВуО прворазредни је документ и сведочанство о прећутаној и занемареној историји Другог светског рата на просторима Краљевине Југославије. Имена преко 10.000 припадника ЈВуО (међу њима су лица са целе територије Краљевине) говоре о широкој организацији и њеној чврстој структури. Међу одликованим официрима налазе се и они који су своје груди већ окитили у претходних ратовима и међуратном периоду. Била је то логична духовна и морална вертикала која је повезивала Војску Краљевине Србије са југословенском војском… Није пропуштено ни да се на увид стави осврт на партизанске јединице и дају назнаке упоредног прегледа са старешинским кадром ЈВуО”.

 

 

 

Бранко Пејовић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed