Глас Српске, СРНА, 14. 12. 2023, Иванишевић: Масакр у братуначким селима некажњен, Орић слободно шета Подрињем [Мапа]

Миливоје Иванишевић Фото: PressRS.ba

Миливоје Иванишевић Фото: PressRS.ba

Масакр српских цивила у братуначким селима Бјеловац, Сикирић и Лозничка Ријека на данашњи дан 1992. године био је увод у стравичан покољ у Кравици на Божић 1993. године, али је свијет, упркос свим доказима, остао нијем на српске жртве, а Насер Орић који је предводио крвави пир слободно шета Подрињем, изјавио је директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић.

Он је рекао да су УН већ 10. јуна 1993. године биле обавијештене о злочинима над Србима у овим подрињским селима у меморандуму који им је доставила српска и југословенска влада, али да истина никога није интересовала.

Иванишевић је навео да је у вријеме масакра у коме је убијено 68 цивила био у Братунцу и да никада неће заборавити крвави 14. децембар од прије 31 годину.

„Људи су били као цепанице, сложени на камион и у тракторску приколицу. Тако су их довезли у Братунац. То је био стравичан масакр над цивилним становништвом у српским селима у граничном појасу према Србији“, рекао је Иванишевић.

Он је навео да су мртви српски цивили затим пребачени у Дом здравља у Братунцу.

Иванишевић, који је о овом масакру писао у књизи „Хроника нашег гробља“, истакао је да су у данима масакра у Братунцу боравиле и јапанска телевизија и РТРС и да постоје снимци жртава и необориви докази против злочинаца.

„Радује ме што постоје неки млади људи који се баве тим. Док год памтимо, пишемо и сећамо се, злочин неће бити заборављен“, рекао је Иванишевић.

У зору 14. децембра 1992. године снаге 28. дивизије такозване Армије БиХ из Сребренице под командом Насера Орића напале су село Бјеловац код Братунца и за неколико сати у овом и у селима Сикирић и Лозничка Ријека побиле 68 Срба.

Спаљено је 350 српских кућа и других објеката, сва покретна имовина, стока, храна, пољопривредне машине, све је покрадено и однесено пут Сребренице.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

У порти Цркве Светог пророка Илије у Бјеловцу данас ће бити служен парастос за 109 Срба из Бјеловца и сусједних српских заселака Сикирић и Лозничка Ријека, од којих је 68 убијено на данашњи дан 1992. године у нападу муслиманских снага из Сребренице и околних села.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed