СРНА, 7. 10. 2023, Рогатица: Освештана спомен-табла убијенима у усташком покољу у селу Камен

Спомен табла у селу Камен, Рогатица Фото: Срна

Спомен табла у селу Камен, Рогатица Фото: Срна

У рогатичком селу Камен на гробљу Млакуша данас је освештана надгробна спомен-плоча и служен парастос за 31 српског цивила које су мучки убиле усташе из сусједних села 11. октобра 1943. године и обиљежено 80 година од овог покоља.

Након освештања и парастоса за душе пострадалих, протојереј-ставрофор Новица Ћебић рекао је да је тог дана од злочиначке руке мученички страдала српска нејач.

„Само зато што су Христови и крштени у име Господа и Свете Tројице, носили хришћанско име и Христову Божију благодет“, истакао је Ћебић.

Зоран Спајић из Организационог одбора за изградњу спомен-плоче са именима страдалих и обиљежавање 80 година од страдања 31 цивила, 13 жртава из фамилије Бандић, осам из Спајића, шест из Јањића и по једна жртва из Којића, Лучића, Драшковића и Беговића, захвалио је свима који су учестовали у активностима постављања спомен-плоче и организовању помена, а посебно људима који су уредили сеоско гробље Млакуша и радили на постављању надгробне плоче.

Предсједник Одбора Зоран Спајић рекао је Срни да је 11. октобра 1943. године убијен 31 цивил, међу којима је било 12 дјеце млађе од 14 година, 10 жена, те четири особе старије од 60 година.

Он је нагласио да су сви страдали у овом покољу имали појединачне споменике, али је идеја њихових потомака била да обезбиједе заједничко обиљежје са именима страдалих и да се расељени заједно окупе, да потомцима пренесу истину о том страдању предака.

Горан Козић из сусједног села, који се бавио истраживањем страдања српског народа у овом крају, у обраћању окупљенима је истакао да је овај стравичан злочин над цивилима у селу Камен и сличан у неколико припадајућих заселака починио дио озлоглашене „Вражије дивизије“, и акцију водили комшије муслимани из сусједног села Шљедовићи.

Он сматра да је разлог за страдање недужног народа на подручју ширег подручја Tетиме, у околини Рогатице, био у интересној расподјели БиХ по успостављању Независне Државе Хрватске које се нашло у демаркационој линији између италијанских и њемачко-усташких снага, те да је у овом случају једна јединица из околине Бурсића и Адровића кренула ка Месићима, те убијала све, већином дјецу, жене и старије особе.

Козић је нагласио да је порука овог окупљања поводом обиљежавања 80 година од страдања невиних у селу Камен то да се морају чувати, бранити и његовати вриједности српског народа.

Јадран Бандић рекао је да су невино побијени преци у срцима њихових потомака и да им то сјећање нико не може отети.

„Најважније је да у нама нема зла. Ми напредујемо и завјетујемо се нашим невино страдалим прецима да ће бити још доктората, да ова младост напредује и да је то наш пут“, поручио је Бандић.

Радиша Бандић са Пала, поријеклом из села Камен, рекао је Срни да је његов отац Милорад, тада четрнаестогодишњи дјечак, једини преживјели у покољу у овом селу, јер је успио да побјегне кроз прозор након што је дошао свијести послије поготка у чело.

Бандић је нагласио да је бројне животе мјештана сусједних заселака спасила његова сестра Дара која је бјежећи од усташа обавјештавала мјештане да је почињен покољ у селу Камен.

Осамдесетогодишњи Милован Јањић рекао је Срни да се сваке године на дан страдања присјећа приче своје мајке којој је припадник озлоглашене јединице – комшија из сусједног села заклао оца Мијата у кући пред дјецом.

У овом селу код Рогатице данас су стално насељене двије породице, а Зоран Спајић из Организационог одбора рекао је да се за изградњу кућа и викендица пријавило око 15 породица, које од општине Рогатица очекују да им обезбиједи струју и пратеће услове потребне да Камен оживи, упркос тешкој историји, покољу у Другом свјетском рату и попаљеном и уништеном у протеклом Одбрамбено-отаџбинском.

До Камена се стиже вожњом двадесетак километара локалним асфалтираним путем од којег је прилазни до дијела села у дужини од 1.200 метара макадамски.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed