Глас Српске, СРНА, 18.9.2021, Обиљежавање одбране западних граница Републике Српске

Илустрација Фото: Интернет

Илустрација Фото: Интернет

НОВИ ГРАД – Служењем помена и полагањем вијенаца код споменика цивилним жртвама у населју Туњица код Новог Града данас је почело обиљежавање одбране западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресије.

Вијенце су положили министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, делегације Народне скупштине Српске, Трећег Република Српска пука Оружаних снага БиХ, као и организација проистеклих из одбрамбено-отаджбинског рата.

Од 10.40 часова у Новом Граду биће служен парастос код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске, а након тога у 11.00 часова биће положени вијенци и цвијеће.

Обраћање званичника, а затим и умјетнички програм планирани су од 11.15 часова.

На подручју западнокрајишких општина – Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице, 18. и 19. септембра 1995. године, у хрватској агресији су убијена 106 лица, од којих 55 цивила и 51 војник. Рањено је 39 цивила и 62 војника.

Насеља и градови су претрпјели велика разарања и штету, а, према подацима општинских комисија о процјени материјалне штете у Новом Граду, она износи 83,3 милиона КМ, у Костајници 40 милиона КМ, а у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ.

Напад Хрватске војске на општину Нови Град почео је 18. септембра 1995. године у 9.00 часова и 25 минута и током два дана офанзиве смртно је страдало 57 лица, 37 цивила, 18 војника и два припадника МУП-а, а рањено је 17 цивила, три војника и један припадник МУП-а.

Припадници Војске Републике Српске успјели су 19. септембра 1995. године потиснути Хрватску војску преко Уне.

На мјесту гдје је погинуло највише цивила и војника, у насељу Туњица гдје су припадници хрватских снага прешли на територију општине Нови Град, подигнуто је спомен-обиљежје које је освештано 2010. године.

Обиљежавање организује Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Одбрана западнокрајишких општина од хрватске агресије сматра се догађајем значајним за одбрану Републике Српске и одлуком Владе Српске сврстан је међу најзначајније датуме новије историје.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed