СРНА, 26.11.2015, Бошњачки делегати: У НДХ није почињен геноцид над Србима

БАЊАЛУКА – Вијеће народа Републике Српске није постигло сагласност о амандману Клуба бошњачких делегата на Декларацију о геноциду Независне Државе Хрватске (НДХ) над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата, па ће овај акт бити упућен Заједничкој комисији Вијећа и Народне скупштине Републике Српске.

„Вијеће народа није постигло сагласност о четири амандмана Клуба Бошњака, због чега овај акт поново упућујемо Заједничкој комисији“, изјавила је новинарима предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић.

Тешановићева је рекла да не жели да прејудицира одлуку Заједничке комисије, али да најчешће не буде усаглашавања пред овим тијелом, те да, стога, спорно питање рјешава Уставни суд Републике Српске.

Предсједник Клуба Хрвата Томислав Томљановић рекао је новинарима да је овај клуб тражио да се гласа о комплетној Декларацији, односно да се она прихвати или одбије, али да то није уважено из пословничких и процедуралних разлога.

„Клуб Хрвата није прихватио амандмане Клуба Бошњака јер они парцијално рјешавају проблем“, истакао је Томљановић.

Он је рекао да је основна примједба Клуба Хрвата што у Декларацији, према његовој оцјени, „нису тачни наводи да је у Јасеновцу било 700.000 жртава, те да је данашња Хрватска насљедник НДХ“.

„Приједлог Клуба Хрвата био је да спомен-подручје Јасеновац означава као јединствен простор и да се настави са научним истраживањима утврђивања броја жртава по имену и презимену у Јасеновцу“, истакао је Томљановић.

Томљановић је рекао да вјерује да Уставни суд Републике Српске неће прихватити политички акт Клуба Бошњака.

Делегат у Клубу Бошњака Кемо Чамџија рекао је новинарима да се први амандман на Декларацију односио на то да није био геноцид, већ ратни злочин, други да су били изостављени Бошњаци тада Муслимани, трећи на погрдно називање Муслимана „хрватским цвијећем“, а четврти на закључке проистекле из текста Декларације.

„Амандмане Клуба Бошњака нису подржали клубови Срба, Хрвата и осталих, као и сам предлагач Декларације Драган Чавић“, рекао је Чамџија.

Према његовим ријечима, уколико се овај акт нађе пред Уставним судом Републике Српске може се лако десити да ова инстанца оцијени да није повријеђен витални национални интерес Бошњака.

Предлагач Декларације Драган Чавић, који је присуствовао сједници Вијећа народа Републике Српске, рекао је новинарима да Декларација није усмјерена против садашње Републике Хрватске, нити против било којег конститутивног или других народа у БиХ.

„Декларација представља политички акт који се први пут појавио након седам деценија на овом простору да оквалификује злочин правим именом какав је био у НДХ, а то је геноцид над припадницима српског, јеврејског и ромског народа“, истакао је Чавић.

Чавић је рекао да вјерује да ће Уставни суд Републике Српске на крају утврдити да Декларацијом није повријеђен витални национални интерес ниједног конститутивног народа у БиХ.

Народна скупштина Српске усвојила је 22. октобра Декларацију о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата, у којој се наводи да је злочин усташа над овим народима био смишљен и планиран геноцид.

Приликом спровођења овог геноцида, само у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома и неистомишљеника мучено је, пљачкано, силовано и потом убијено 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed