Глас Српске, СРНА, 20. 4. 2024, Цвијеће и свијеће за жртве Добровољачке

Муслимански напад на колону ЈНА која напушта Сарајево 2 /3.5.1992. Фото: Архива

Муслимански напад на колону ЈНА која напушта Сарајево 2 /3.5.1992. Фото: Архива

САРАЈЕВО – Учесници обиљежавања 32 године од злочина над војницима ЈНА у некадашњој Добровољачкој улици у Сарајеву положили су цвијеће и прислужили свијеће за све страдале на мјесту злочина, уз јаке мјере обезбјеђења.

Траса којом су се кретали аутобуси из Источног Сарајева била је затворена за саобраћај, федерална полиција је у великом броју била распоређена уз пут, као и у Улици Хамдије Крешевљаковића, некадашњој Добровољачкој улици.

Све је прошло без инцидената.

Служењем парастоса у Цркви Светог великомученика у Источном Новом Сарајеву почело је обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој улици.

Међу учесницима обиљежавања 32 године од страдања војника ЈНА су преживјели, чланови породица страдалих, представници институција Републике Српске, званичници Српске у институцијама БиХ, града Источно Сарајева и градских општина, те представници борачких категорија.

Претходно, у Цркви Светог великомученика Георгија у Миљевићима у Источном Новом Сарајеву служен је парастос поводом обиљежавања 32 године од злочина над припадницима ЈНА у Сарајеву 1992. године које су починиле муслиманске паравојне формације.

Почетком маја 1992. године, злочин над недужним војницима, официрима и грађанским лицима на служби у ЈНА, током договореног мирног повлачења из Сарајева, починили су припадници такозване Армије БиХ, Територијалне одбране РБиХ и паравојних муслиманских формација којима су командовали предратни криминалци.

Дана 2. маја 1992. године око 11.30 часова, око 200 припадника јединица територијалне одбране тзв. РБиХ и ’Зелених беретки‘, међу којима су били Сакиб Пушка, Јусуф Јука Празина, Емин Швракић и други, као и јединица којима је командовао сарајевски криминалац Исмет Бајрамовић Ћело, држали су у блокади, а потом извршили и напад на Дом ЈНА у Сарајеву, отварајући ватру из цјелокупног расположивог наоружања.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој, која се мирно повлачила из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње Републике БиХ.

Жељко Пантелић, један је од преживјелих из колоне ЈНА коју су 2. маја прије 32 године у Добровољачкој улици у Сарајеву напале муслиманске снаге, рекао је да ће се док је жив сјећати побијелних колега и војника.

Пантелић, који је у то вријеме имао чин поручника ЈНА и у нападу је рањен, подсјетио је да су тада животе дали војници ЈНА који су имали 18 или 19 година, да су убијани у возилима, на возилима или разоружани на улици.

– Док сам жив долазићу овдје да се сјећам својих колега и војника који су побијени у Добровољачкој – рекао је Пантелић, који је написао и књигу о том злочину.

Тог 2. маја заробљен је и Зоран Марашевић, који је био учесник колоне.

– Враћају се ружна сјећања. Много ми је тешко. Били смо заробљени, мислим око седам дана, а послије смо размијењени на Хан Пијеску – присјетио се Марашевић.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је данас у Источном Новом Сарајеву да су поражавајуће чињенице о казнама за злочине почињене над Србима у Одбрамбено-отаџбинском рату и да правосудне институције БиХ нису испуниле оно због чега су основане.

Граорчева је, на обиљежавању 32 године од злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву када је убијено најмање 28 припадника ЈНА, рекла да жртве не смију бити заборављене, ни истина потиснута.

-Данас смо овдје да бисмо се присјетили страдалих војника Југословенске народне армије у Сарајеву, у Добровољачкој улици – рекла је Граорчева новинарима након парастоса који је служен у Цркви Светог великомученика Георгија у Миљевићима.

Она је напоменула да за злочине, не само у Добровољачкој улици, него и за злочине над Србима у цијелој Сарајевској-романијској регији, али и цијелој БиХ нико није добио заслужену казну.

– И оно мало што је пресуђено за злочине над Србима, казне су недовољне, минималне или што је још поразније, дозволи се људима који добију и те минималне казне да слободно ишетају из БиХ – указала је Граорчева и изразила увјерње да се злочинци никада неће вратити у БиХ и да је то само фарса и Тужилаштва, и Суда БиХ.

Граорчева је изразила саосјећање са породицама чију су чланови, као припадници ЈНА страдали те 1992. године у Добровољачкој улици и, нажалост, неће добити ни моралну сатисфакцију да ће злочинци који су чинили страшне злочине за њих и одговарати.

Предсједник Борачке организације Републике Српске (БОРС) Радан Остојић затражио је од правосудних институција БиХ да буду кажњени и починиоци и наредбодавци гнусног злочина у Добровољачкој улици.

– Данас смо се окупили, по ко зна који пут, да првенствено одамо почаст невино настрадалим жртвама у Добровољачкој улици и да по ко зна који пут упитамо да ли су ови људи настрадали насилном смрћу, односно да ли их је неко убио или су умрли природном смрћу? Очигледно је да их је неко убио – рекао је Остојић новинарима.

Остојић је истакао да Борачка организација Српске поставља питање ко је то урадио, ко је наредио и због чега до данас нико није осуђен за такво дјело?

– Ако гледамо шта се у посљедње вријеме дешава, посебно изјаву (министра иностраних послова БиХ Елмедина) Конаковића, да ми, нажалост, нисмо добре комшије и да нам није мјесто овдје, онда можемо и да замислимо шта нам желе, шта нам мисле и шта су нам мислили те 1992. године – рекао је Остојић.

Он је рекао да ће Борачка организација Републике Српске и даље бити упорна и захтијевати да починиоци буду кажњени.

– Молићемо Бога да лице правде стигне и оне који су ово урадили, да на такав начин, после много година, невино пострадале жртве, добију бар какву-такву сатисфакцију – истакао је Остојић.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић поручио је да је злочин, који се у мају 1992. године догодио у Добровољачкој улици, био подмукао и као такав и данас представља мрљу на међународној заједници и правосуђу БиХ, које апсолутно ништа не предузима да би починиоци били откривени или кажњени.

Носовић је подсјетио да се тада десило то подмукло убиство и напад.

– Међународна заједница је покровитељ тога, заједно са овим нашим домаћим издајницима који су то урадили – рекао је Носовић.

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed