Глас Српске, 19.11.2015, Не заборавити страдалнике у Велеиздајничком процесу

Осуђени на смртну казну у Велеиздајничком процесу Фото: znanje.org

Осуђени на смртну казну у Велеиздајничком процесу Фото: znanje.org

Бањалука – Предсједник Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца од 1912. до 1918. године Бањалука Небојша Куштриновић рекао је вечерас у Бањалуци да не смије бити заборављено 156 Срба који су страдали у Велеиздајничком процесу 1915. и 1916. године.

„У Велеиздајничком процесу тадашња аустроугарска власт прогонила је Србе, а поготово интелектуалце и трговце. О историјским чињеницама не смије се ћутати“, рекао је Куштриновић на округлом столу о теми „Сто година од судских процеса у БиХ и Велеиздајнички процес у Бањалуци“.

Према његовом мишљењу, веома је битно што је у обиљежавање значајних историјских датума у Републици Српској уврштен и улазак српске војске у Бањалуку.

„И Србија овај датум обиљежава као један од значајнијих у историји српског народа. Морамо нашу дјецу научити да поштују историју и све претке који су дали живот и учествовали у ослобађању Бањалуке и вјековних српских огњишта“, додао је Куштриновић.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић истакао је да је циљ Велеиздајничког процеса у Бањалуци био ликвидација српског националног покрета.

„У БиХ је у то вријеме било 17 судских процеса којима се жељела оправдати Аустро-Угарска због вођења Првог свјетског рата. У БиХ је у овом рату ликвидирано више од 340.000 Срба, што не смије бити заборављено“, рекао је Стојнић.

Округлом столу, који су организовали Архив Републике Српске и Удружење потомака и поштовалаца ратних добровољаца од 1912. до 1918. године Бањалука, присуствовали су чланови академске заједнице из Републике Српске.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed