Печат, 19.9.2020, Злочини окупатора и њихових помагача у Војводини 1941-1945: Срем

Печат, 19.9.2020, Злочини окупатора и њихових помагача у Војводини 1941-1945: Срем, Прометеј и Архив Војводине, Нови Сад Фото: screenshot

Печат, 19.9.2020, Злочини окупатора и њихових помагача у Војводини 1941-1945: Срем, Прометеј и Архив Војводине, Нови Сад Фото: screenshot

Фототипско издање из 1945. године
Прометеј и Архив Војводине, Нови Сад

Осим забране књиге о злочинима Мађара у Бачкој и Барањи, била је забрањена и ова, прва књига која је написана после Другог светског рата о злочинима усташа, Немаца и домобрана у Срему у Независној Држави Хрватској.

А зашто је забрањена? Када је књига одштампана и била спремна за дистрибуцију, два припадника ОЗНЕ (Одељење за заштиту народа) одузели су целокупно издање и камионом одвезли незнано куда. Никада нико и ништа није рекао о тим књигама.

Нова власт КПЈ (Комунистичка партија Југославије) донела је и нова упутства, прописе, законе. У свим местима оснивани су месни одбори, па тако и у Срему. Одбори су добили наређење да попишу жртве Другог светског рата са свог подручја. Службеници месних одбора, су наравно, морали да ураде поверени им задатак, јер партијски надзор је био веома строг.

Тако почиње попис жртава усташког, немачког и домобранског терора, последичног геноцида над Србима, Јеврејима и Циганима у Срему. Сви подаци прикупљених пописа долазе у Анкетну комисију за Војводину (Анкетна комисија је имала и Анкетну комисију за Срем, за Банат и Бачку са Барањом) са седиштем у Новом Саду, а касније бивају трајно смештени у Музеј револуције, који се такође налази у Новом Саду.

Председник Експозитуре Анкетне комисије за Срем био је шидски Јеврејин, др Корнел Лебл, који се током 1945, трајно иселио у Израел.

 Мила Милосављевић

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed