Искра,16.4.2016, ПРИЈЕДОР: Школске књиге откривају доказе о покатоличавању српске деце

Покрштавање Срба у Независној Држави Хрватској Фото: РТС / Архива

Покрштавање Срба у Независној Држави Хрватској Фото: РТС / Архива

Музеј Козаре у Приједору затражиће од Архива Републике Српске школске матичне књиге приједорске гимназије из времена пре оснивања Независне Државе Хрватске и после њеног настанка, јер те књиге наводно садрже доказе о масовном покатоличавању православне деце у граду на Сани.

Према тим подацима, деца су уписивана у школу као православци, а годину касније у документима су постајала католици.

Лазар Гвозденовић, који је 40 година био професор географије у приједорској гимназији, покренуо је причу о школским матичним књигама у тој школи. Каже да ти важни документи не смеју пасти у заборав, јер су и они доказ за оно што се у време НДХ дешавало на тим просторима.

„У тим претходним књигама наведена је и вероисповест ученика. А следеће школске године, за време усташке НДХ, та иста деца у наредни разред уписана су као католици“, каже Лазар Гвозденовић.

У Музеју Козаре у Приједору су се након иницијативе професора Гвозденовића заинтересовали за оно што пише у матичним књигама. Сматрају важним да за њихову историјску збирку имају копије докумената.

„Ступили смо у контакт са Архивом Републике Српске и он је потврдио да су матичне књиге код њих. У наредном периду Музеј Козаре ће посетити Архив РС и направи увид у те матичне књиге“, каже историчарка Ведрана Адамовић.

У Архиву Српске кажу да су отворени за све и да ће књиге дати на увид свима који се заинтересују.

Оно што је сада важно јесте да се анализира садржај матичних књига како би заиста знали шта пише и крију ли и оне доказе о масовном покрштавању и протеривању Срба у време НДХ.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed