Јужне вести, 20.10.2020, На данашњи дан савезници бомбардовали Ниш

Пригодна поштанска марка за помоћ пострадалима у бомбардовању Ниша 1943. године: редовна серија „Манастири“ (1942) са претиском: За пострадале од англо-америчког тер. бомбардовања 20. 10.1943. године Фото: лична архива

Пригодна поштанска марка за помоћ пострадалима у бомбардовању Ниша 1943. године: редовна серија „Манастири“ (1942) са претиском: За пострадале од англо-америчког тер. бомбардовања 20. 10.1943. године Фото: лична архива

НИШ – На данашњи дан, 20. октобра 1943. године, британски и амерички авиони бомбардовали су Ниш у Другом светском рату.

Процењује се да је тада усмрћено више од 250 српских цивила, укључујући више десетина деце.

Савезници су бомбардовали објекте немачке окупаторске војске, који су претрпели оштећења, али тада су највише страдали квартови најсиромашнијих Нишлија око железничке станице.

– Ниш је 57 пута бомбардован од старане савезника у том периоду, а то је највише због стратешког положаја града. Оно што је битно, највише су страдали цивили, а коначан број се не може утврдити. Највише цивилних жртава на једном месту било је у железничкој радионици, где су се склањали радници на железници. Директан погодак је побио све људе који су се тамо крили – каже историчар Небојша Озимић.

Објекти немачке окупаторске војске претрпели су незнатна оштећења, а највише су пострадали квартови најсиромашнијих Нишлија око железничке станице, у Шумадијској, Дринској, Призренској, Кајмакчаланској, Шиптарској, Гвозденој и Бањалучкој улици.

Био је то почетак бомбардовања америчких и британских авиона по градовима у Србији, а трајало је до 18. септембра 1944. године.

– Најпарадоксалније у целој тој ситуацији је да су Немци позивали цивиле да се спашавају од бомби – додао је Небојша Озимић.

Подаци о бомбардовањима нису много позната, али отварањем архива дошло се до докумената који указују на умешаност Врховног штаба Народно ослободилачке војске Југославије.

5. фебруара 1944. године Јосип Броз Тито је упутио депешу којом обавештава своје поверенике у Србији: „Све ваше жеље у погледу помоћи савезничког ваздухопловства он ће доставити Савезничкој мисији при Врховном штабу НОВЈ. Врховни штаб ће пак одлучити да ли ће предложени циљ да се бомбардује.“

Крајем јула 1944. године Едвард Кардељ је саопштио својим сарадницима: „Договарајте се с Енглезима о сарадњи њихове тактичке авијације у вашим акцијама (митраљирање колона, мања бомбардовања конкретних циљева на фронту итд) Они на такав начин сарађују у целој Југославији. Бомбардовања градова и уопште већа бомбардовања одобрава само Врховна команда.“

Током Другог светског рата Ниш је бомбардован више пута. Прво од нацистичких авиона у пролеће 1941. године, а касније 1943-1944 и од савезничких – америчких и британских војних летелица.

Ниш је град који је током Другог светског рата највише бомбардован град на територији Југославије, чак 15 пута од савезника, а Београд је други, претрпео је 11 бомбардовања.

И током НАТО агресије 1999. године, Ниш је бомбадрован и претрпео је разарања и погибију цивила од касетних бомби.

 

Љубица Стојановић

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed