ИН4С, 2. 6. 2023, Раковић: Хрватизација имала успјех у западним деловима српства, али и у Црној Гори

Бој на Косову 1389. године Фото: Илустрована хроника Ивана IV Грозног, 1540-1575.

Бој на Косову 1389. године Фото: Илустрована хроника Ивана IV Грозног, 1540-1575.

Историчар Александар Раковић изјавио је Срни да је такозвана хрватска православна црква (ХПЦ) фантомска организација без литургије, која повремено пласира лажи о знаменитим личностима и догађајима из српске историје, па чак и Косовски бој представља као хрватску битку, са циљем „хрватизације“ Срба.

Раковић је, поводом тврдњи ове организације на „Фејсбуку“ да су Хрвати побиједили на Косову Пољу 1389. године, да је кнез Лазар био њихов вазал, а да су тај „српски мит подметнули Енглези 1915. године“, рекао да ова такозвана црква треба да направи неку идеолошку спону са НДХ, јер је и усташки идеолог Анте Старчевић писао о томе да су Немањићи хрватска династија и да је уопште српски средњи вијек приписивао Хрватима.

Он је истакао да Старчевић сам био конвертит који је постао Хрват и на тај начин је стварао ту идеологију која треба да избрише српство као идентитет да би се створило оправдање и код њега лично и код других који су прешли у хрватски идентитет за то што су урадили.

„Обрачунавали су са сопственим српским идентитетом, свесно и подсвесно“, рекао је Раковић.

Он је нагласио да су Старчевић и његови сљедбеници на тај начин жељели да спроведу и брисање сјећања српског народа и да „не треба подцењивати да нису имали успеха на простору Славоније, Далмације и западне Херцеговине“.

„Они су успели да у знатном делу некада српског православног народа које је прешло на Хрвате избришу сећања на Немањиће, на сопствени српски идентитет и да кују планове о томе да Хрватска треба да буде до Тимока и да Срби уопште не треба да постоје као народ“, рекао је Раковић.

 

Према његовим ријечима, и објаве такозване ХПЦ у ствари значе то да Срби не треба да постоје као народ и да све то треба да буде једна велика Хрватска.

 

„Све то има корене у 19. веку из те њихове радикалне конвертитске идеологије која је имала намеру да збрише Србе“, рекао је Раковић.

Он је нагласио да „хрватизацију“ Срба спроводи „црква у Хрвата“ и хрватски државни систем, те да ХПЦ нема никакав утицај.

„Ова такозвана ХПЦ служи да би била неки мегафон да се убаци нека њихова стара, правашка великохрватска идеја, па да се о томе дискутује. Иза такозване ХПЦ стоји црква у Хрвата и то неки пензионисани свештеници који су блиски кардиналу Бозанићу“, рекао је Раковић.

Он је навео да је циљ Старчевића, а и хрватског бискупа Јосипа Јураја Штросмајера из 19. вијека, који су се мрзели између себе, био да Срба више не буде и да треба покатоличити српске земље почевши од Црне Горе, па преко БиХ и Србије стићи до Бугарске.

„Чак је и (усташки викар Алојзије) Степинац имао исте такве намере и изјаве које је давао и које су, чак и објављене. То тако то треба гледати, а не кроз ову такозвану ХПЦ. То је смешно. Тако се само подгрева та њихово великохрватска идеја која сада практично нема шансе за успех у српским земљама – Србији и Републици Српској“, рекао је Раковић.

Он је додао да, међутим, Срби у Црној Гори нису остали нетакнути и неокрзнути.

„Имали су успеха и тек сада се у Црној Гори прилике враћају на старо, али ту смо имали великих проблема са том великохрватском идеологијом која се тамо јавила као такозвано `монтенегринство`“, рекао је Раковић.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed