Срна, 20.6.2015, Паг: Служен помен за 8.000 жртава и подигнут спомен-крст

Помен Србима из логорâ на острву Пагу, 20.6.2015. Фото: Срна

Помен Србима из логорâ на острву Пагу, 20.6.2015. Фото: Срна

Паг – На платоу изнад увале Слана на острву Паг данас је подигнут дрвени спомен-крст и служен помен за више од 8.000 жртава, већином Срба, побијених у камењару и утопљених у мору Пашких врата.

Спомен-крст су поставили чланови Удружења „Јадовно 1941.“, који је јуче освештан у храму Ваведења Пресвете Богородице у Плашком у Хрватској.

Помен су служили свештеници Епархије горњокарловачке.

Предсједник Удружења грађана „Јадовно 1941.“ Душан Басташић рекао је да су у ували Слана постојала два логора – по један за Србе и за Јевреје, док је пет километара од Пага у мјесту Метајина формиран и први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату.

Басташић је рекао да је 487 Срба са подручја Грубишиног поља у западној Славонији, међу којима су била и његова два дједа, усташе крајем 1941. похапсиле и одвеле у логор „Даница“ у Копривници, након чега су премјештени и побијени у пашком камењару.

„Највећи број доведен је овдје, не да би нешто радио, него да би били психички и физички исцрпљени, а затим подављени у мору, гдје се и данас налази њихова плава гробница, рекао је Басташић.

Предсједник Скупштине Удружења „Јадовно 1941.“ Борис Беговић изјавио је новинарима да се процјењује да је на подручју Слане број жртава 15.000, док досадашњи подаци говоре да је овдје убијено 8.020 људи, од којих 7.000 Срба, док су остале жртве били Јевреји.

Чланови Удружења „Јадовно“ и породице жртава су у поподневним часовима посјетили школу у мјесту Метајна у којој су за вријеме Другог свјетског рата били заточени жене и дјеца.

У организацији Епархије горњокарловачке и Удружења грађана „Јадовно 1941.“ из Бањалуке и Београда, 19. и 20. јуна обиљежени су дани сјећања на Јадовно 1941.

У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима, који нису коначни, на најбруталнији начин убијено је 40.120 људи, углавном Срба.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed