Н1, Бета, 10. 10. 2023, „Поносни на своје српско“: Хрватска упутила протестну ноту Црној Гори због плаката [Фото]

Плакат: Валтазар Богишић, оснивач Уједињене омладине српске Фото: ИН4С

Плакат: Валтазар Богишић, оснивач Уједињене омладине српске Фото: ИН4С

Министарство спољних и европских послова Хрватске упутило је протестну ноту Црној Гори због постављања рекламних паноа „Поносни на своје српско“, саопштено је у Загребу.

На плакатима уз путеве у Црној Гори у организацији портала ИН4С су, међу осталима, „дубровачки историјски угледници“ математичар и астроном Руђер Бошковић и правник Валтазар Богишић.

Министарство је у ноти оценило да је коришћење хрватских великана и познатих личности из хрватске, посебно дубровачке историје, на плакатима којима се промовише српство у Црној Гори, „апсолутно неприхватљив покушај посезања и приписивања српској култури културне и историјске баштине Републике Хрватске и хрватског народа“.

плакат: Антун Фабрис Фото: ИН4С

плакат: Антун Фабрис Фото: ИН4С

„Неприхватљивост и апсурдност оваквог посезања још је развиднија у контексту чињенице да је пре више од тридесет година с подручја Црне Горе извршено гранатирање Дубровника који је био под опсадом од 1. октобра 1991. до краја маја 1992, када су погинули бројни цивили, многи су били затворени у логорима у Црној Гори и пљачкана су приватна и јавна добра“, истиче у саопштењу хрватског Министарства спољних и европских послова.

Плакат: Руђер Бошковић Фото: ИН4С

Плакат: Руђер Бошковић Фото: ИН4С

Министарство је у саопштењу најоштрије осудило такве акције које су, истиче се, за грађане Хрватске и припаднике хрватске мањине у Црној Гори дубоко узнемирујуће и које утичу и на билатералне односе.

Изражено је уверење да ће Влада Црне Горе учинити максималне напоре да би спорни плакати били уклоњени и у будућности спречити сваки покушај овакве и сличне злоупотреба медијског и јавног простора.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed