РТС, 9. 4. 2023, На данашњи дан почела Битка за Кошаре, херојство за незаборав [Видео]

Споменик јунацима са Кошара Фото: Спутњик, Лола Ђорђевић

Споменик јунацима са Кошара Фото: Спутњик, Лола Ђорђевић

Пре 24 године, на данашњи дан, започела је Битка за Кошаре. Борба на југословенско-албанској граници трајала је 67 дана и однела је 108 живота. Напад је био силовит, изненадио је Војску Југославије. ОВК је заузела караулу, али није успела дубље да продре на Косово и Метохију, што је био основни циљ напада.

Пре 24 године, око хиљаду и по припадника ОВК уз подршку албанске артиљерије, НАТО авијације и инструктора напало је рејон карауле Кошаре на југословенско-албанској граници.

Напад на фронту ширине неколико километара почео је рано ујутро 9. априла 1999. године.

До 9. априла НАТО није гађао Кошаре, али јесте друге положаје на југословенско-албанској граници. Караула је лоцирана на обронцима Проклетија, недалеко од Ђаковице и Дечана.

У том тренутку на фронту је било нешто више од сто припадника граничних јединица Војске Југославије (ВЈ). Због жестоких напада из ваздуха, али и диверзија ОВК већа помоћ није могла одмах да стигне.

Процена војног врха била је да ће копнени напад највероватније кренути из Македоније где се већ налазило око 16.000 војника НАТО-а, а претпоставке да ће главни напад ићи преко Кошара није било.

Тај део територије био је у зони одговорности 125. моторизоване бригаде која је реорганизовала своје јединице, борила се са терористима ОВК у Метохији и стално била на удару НАТО-а, тако да од почетка рата до 9. априла није успела да се у потпуности припреми за заустављање напада на Кошарама.

Другог дана битке, ОВК је заузела караулу Кошаре, што су објавили светски медији. Међутим, то није било велики успех јер је сама караула окружена брдима и веома неповољна за одбрану.

После пада карауле, стигло је појачање од више стотина припадника Војске Југославије из пешадијских и специјалних јединица, тако да је линија фронта стабилизована 19. априла и није било већих померања до краја рата.

На врхунцу борби, Војска Југославије имала је око 1.200 војника, а ОВК, са добровољцима и албанским јединицама, пет до шест хиљада.

Циљ нападача – ОВК, НАТО-а и албанске војске – био је да се продре у Метохију и да се снаге Војске Југославије, до тада маскиране и добро сакривене, натерају на отворену борбу у којој би до изражаја дошла технолошка предност авијације НАТО-а.

Агресор је успео да заузме територију СРЈ свега четири километра у ширину и у дубину неколико стотина до хиљаду метара.

Борба на југословенско-албанској граници трајала је 67 дана и однела је 108 живота. Једна je од најтежих борби у новијој историји српске војске постала је симбол одбране отаџбине.

Насловна фотографија: Лична архива Микице Ковачевића

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed