СРНА, Веритас.инфо, 20. 4. 2023, НАТО прије 24 године усмртио четворо избјеглих Крајишника

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Спомен, илустрација Фото: РТРС

НАТО авијација је 21. априла прије 24 године на Косову и Метохији бомбардовала избјегличко насеље Срба из Републике Српске Крајине и БиХ и убила четворо људи међу којима осмогодишње дијете, саопштио је Информационо-документациони центар „Веритас“.

Напад на избјегличко насеље „Маја“, смјештено у седам објеката пољопривредног газдинства „Ероник“, услиједио је у 3.00 часа 21. априла 1999. године. На насеље је испаљено око 50 пројектила, од којих су неки директно погодили објекте.

У једном од директно погођених објеката пронађена су тијела Гордане Илић из Госпића /35/ и браће Дарка /28/ и Давора /26/ Воларевић из села Радашиновци код Бенковца.

Осмогодишњи дјечак Миодраг Иванчевић из Грачаца још је показивао знакове живота, али је преминуо током указивања љекарске помоћи.

У записнику о увиђају истражног судије Општинског суда у Ђаковици Александра Рајевића констатује се да је дјечакова смрт настала „експлозивним примарним дејством јаког експлозивног таласа и дејством секундарних ефеката /затрпавањем/“.

Гордани су „пројектили пресекли стомак из кога су испали унутрашњи органи“,

Даркова смрт је настала „као резултат деструктивног дејства силе огромне разорне моћи, а на глави недостаје мождана маса великог мозга“, док је Даворова смрт „резултат деструкције можданог ткива и крварења у лобањи и мозгу“.

Недалеко од тог објекта лежала су и четири угинула коња „са одсјеченим дијеловима глава и распореним трбусима“, које су такође погодиле бомбе НАТО авијације.

Посмртни остаци крајишких избјеглица сахрањени су на православном гробљу Пискоте у Ђаковици, далеко од њиховог завичаја, који су напустили у августу 1995. године у акцији „Олуја“ да би се спасили од хрватске војске. Ти крајеви су се у то вријеме налазили под заштитом мировних снага УН.

„За отети завичај и изгубљене животе избеглица из Далмације и Лике још нико није одговарао“, истиче „Веритас“.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed