Новости Портал, 22. 3, 2024, Усташким слоганом уништен плакат СДСС-а

Усташким слоганом уништен плакат СДСС-а, март 2024. Фото: Портал Новости

Усташким слоганом уништен плакат СДСС-а, март 2024. Фото: Портал Новости

У новозагребачком кварту Сопот непознате особе црном бојом пребрисале су дио текста „Хрватска треба Србе“ на плакату СДСС-а постављеном у склопу предизборне кампање тако да сада пише „Србе на врбе“

Само је један дан требао да усташки вандали крену уништавати плакате које је СДСС поставио као дио предизборне кампање за скоре парламентарне изборе под слоганом „Хрватска треба Србе“. Непознате особе су на плакату постављеном у Сопоту, у Новом Загребу, црном бојом избрисале дио текста „Хрватска треба Србе јер пуна Арена прија свима“ и надописале „на врбе“, па на плакату сада пише „Србе на врбе“.

Плакати, које је осмислио познати дизајнер Борис Малешевић, замишљени су тако да се иза главне поруке „Хрватска треба Србе“ мијења наставак па пише „Јер нема бољег сусједа од комшије!“, „Јер се боље разумијемо без пријевода!“, „Јер пуна Арена прија свима“… У хулиганском испаду уништен је овај задњи уз којем се алудира на чињеницу да је српска звијезда Александра Пријовић, иначе родом из Хрватске, ове зиме напунила чак пет загребачких Арена, што до сада никоме није успјело.

Малешевић је прије пет година за СДСС радио и познату кампању „Знате ли како је бити Србин у Хрватској“ у склопу избора за Еуропски парламент које су екстремисти такођер уништавали и писали поруке по њима попут „Уби(ј) Србина“ или „У прољеће кад процвате врба, радит ћемо паприкаш од Срба“, уз обавезно ушато У и усташки поздрав „За дом спремни“.

СДСС је почетак кампање попратио текстом на Фацебооку: „Треба ли Хрватска Србе? Треба ли то питање постављати и данас кад се њихов удио у непуних сто година с 18.5% смањио на 3.2%?“.

„Једни ће рећи да треба, други ће рећи да не треба, а трећи ће о томе шутјети. Било је времена кад је било више оних који су вјеровали да Хрватска треба Србе, било је времена кад је било више оних који су вјеровали да их не треба, а било је и има оних који су пуштали да други вјерују. Како год одговорили, сви ће се њихови одговори моћи свести на један – Хрватска треба Србе. Само је питање да ли их треба за своје и њихово добро или за зло.

Хрватска треба Србе кад чита Хекторовићево пјевање о Марку Краљевићу, кад дјецу подучава пјесми Петра Прерадовића ‘Роду о језику’, кад устаје на државну химну „Лијепа наша домовино“ која се изводи у тоновима Јосифа Руњанина, у Уставу кад спомиње ЗАВНОХ, кад чита ‘Прољећа Ивана Галеба’ Владана Деснице, кад плаћа кованицама еура с ликом Николе Тесле, кад слави побједе Николе Јокића, кад српска позоришта публиком испуњавају хрватска казалишта, кад пуни арене да би пјевала с дојучер непознатом Александром Пријевић, кад млади људи из Србије који нису отишли у Ирску или Њемачку у Хрватској раде послове младих људи који су из Хрватске отишли у Ирску или Њемачку.

Хрватска треба Србе и кад се по фасадама њезиних градова исписује а по стадионима узвикује ‘Убиј Србина’, кад се по православним црквеним храмовима исписује ЗДС, кад их се назива ‘четницима’, кад се ћирилично писмо проглашава ‘агресорским писмом’, кад се премлаћује дјецу на улицама зато што се неком учинило да говоре екавским изговором, кад протестира због ‘српских филмова’ на ‘хрватској телевизији’, кад се забрањује гостовања српских пјевача, сваки пут кад се за њих не налази лијепе ријечи и кад су дежурни кривци за све.

Као што нитко никог не треба само због оног Другог већ и због себе самог, тако и Хрватска треба Србе, и све Друге који долазе или ће доћи након њих. Није ли вријеме да се ова опћа истина претвори у конкретан живот сваког од њих, сваког од нас – грађанке или грађанина Хрватске?“, стоји у тексту

 
Г. Борковић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed