P-portal.net, Banija Online, 14.4.2020, Музеј страдалим Србима у глинској цркрви

Црква Пресвете Богородице у којој су хрватске усташе поклале 1.764 Срба из Глине, Вргинмоста и околине, 29. јула 1941. Фото: (пре покоља) sr.Wikipedia.org

Црква Пресвете Богородице у којој су хрватске усташе поклале 1.764 Срба из Глине, Вргинмоста и околине, 29. јула 1941. Фото: (пре покоља) sr.Wikipedia.org

Спомен-обиљежје Србима страдалим у глинској српској православној цркви 1941. године требало би уредити у Парохијском дому у Глини.

Овај приједлог покренули су активисти српске заједнице из Питсбурга и Чикага у Сједињеним Америчким Државама Мим Бижић, Миле Барбир, Светозар Данчуо и свештеник Ђуро Крошњар. Пошто се ускоро планира реконструкција парохијског дома то је прилика, како сматрају, да се у оквиру тих радова у дијелу ове двоспратне зграде у центру Глине уреди Музеј или Спомен-соба глинским мученицима. Иницијатори су путем надлежног свештеника затражили благослов од владике горњокарловачког Герасима, у чијој је надлежности и глинска парохија.

Ова иницијатива, очекује се, требала би бити прихваћена у српској заједници у Америци и Канади, али и од потомака страдалих Срба с Кордуна и Баније који живе по цијелом свијету. Поред идеје, иницијатори обећавају и конкретну помоћ у прикупљању средстава у Америци и Канади за уређење Парохијског дома у Глини који је деценијама био запуштен и тренутно је у рушевном стању.

Подршку очекују и од српских удружења у Америци, од најстаријег – Српског националног савеза из Питсбурга, преко Српског друштва Кордун из Торонта, па до најмлађег и најактивнијег – Удружења крајишких Срба „Прело“ из Чикага. Биће затражена и подршка Српског народног вијећа и других српских организација у Хрватској, као и од крајишких удружења у Србији и Републици Српској. Једна од тих адреса је и Одбор Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону.

Ако дође до реализације овога пројекта значајну помоћ моћи ће да пруже кордунашка и банијска удружења у Србији, а у изради сталне музејске поставке незаобилазан је Музеј жртава геноцида из Београда у чијој постави је и дио посвећен стратишту у Глини.

Усташки покољ Срба у Српској православној цркви у Глини у љето 1941. године згрозио је цијели слободарски свијет, а вијест се из окупиране Европе „пробила“ и до Америке о чему је писала и ондашња америчка штампа.

Спомен обијежје глинским мученицима било је постављено испред Спомен дома у Глини, и плоче с именима свих страдалих освештао је 30. јула 1995. године тадашњи српски патријарх Павле. Само десетак дана касније, уласком Хрватске војске у Глину, плоче су разбијене и уништене. У дијелу олтара Српског храма Рођења пресвете Богородице у Глини налази се саркофаг у којем су мошти и земља натопљена крвљу Светих глинских Мученика.

 

 

С. Данчуо

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed