Вести, 10. 10. 2023, Роверто: Одали почаст прецима

Испред костурнице у Кастел Дантеу у Роверту, Италија Фото Вести

Испред костурнице у Кастел Дантеу у Роверту, Италија Фото Вести

Као и сваке године на Михољске задушнице, некадашње најактивније чланице Кола српских сестара окупиле су се испред костурнице Кастел Данте у Роверету да одају почаст прецима који су у вихору Првог светског рата страдали у овом делу Италије.

Снежана Петровић, Љиљана Стевовић, Светлана Бараћ и Сања Дробњак нису никада прекинуле ту традицију, ни за време пандемије короне, ни док је спомен-обележје реновирано. На сваке Михољске задушнице доносиле су букет цвећа и предавале чувару да однесе на олтар споменика и онда када су посете биле забрањене за посетиоце.

Ове године, 17. по реду, придружила им се и омладина: Иван, Теодора, Сашка и Марко, бивши и садашњи ђаци српске школе у Роверету. Споменик је био отворен и чувар је срдачно поздравио мали скуп који се пењао стрмом узбрдицом према вратима костурнице. Иван и Тања Дробњак, који су се венчали овог лета, положили су на олтар споменика букет од црвених, плавих и белих ружа. После су се сви заједно помолили за претке чије кости ту почивају, а затим обновили сећање на њихову трагедију.

Потом су се упутили према Кастелану, где су Срби били заточеници аустроугарске војске. Српски заробљеници, који су имали најгори третман, скончали су ту од напорног рада и глади, понижавани и омражени. У шетњи Српском стазом која је по њима добила име дошли су до споменика који је постављен овог лета. Ту су Сашка Бараћ и Теодора Дробњак положиле букет белих кринова. Било је веома емотивно и дирљиво сећање на оно што су наши преци ту преживели. Мали скуп се потом разишао у спокојству, миру и нади да страдале претке неће заборавити ни нове генерације Срба.

 

 

 
С. Бараћ – Вести

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed