Политика, 1.6.2018, Биста Дијане Будисављевић на дар

Диана Будисављевић Фото: Архива

Диана Будисављевић Фото: Архива

Нови Сад – Лекар, вајар, поета, писац романа, биографија, афоризама, др Владимир Јокановић из Новог Сада, који је градовима у Србији досад поклонио стотинак својих уметничких дела – биста знаменитих личности које красе јавне просторе, човек за кога кажу да у себи носи силне дарове и да је његов уметнички ентузијазам заразан – поново дарује.

Овог пута спремио је бисту Дијане Будисављевић која је у Другом светском рату спасла велики број деце из логора у Јасеновцу. Биста је недавно била изложена у Српском народном позоришту у Новом Саду, на свечаности поводом Дана Српског лекарског друштва, коју је ту организовала, уз ликовну изложбу лекара уметника, секција овог друштва за уметност, културу и хуманост.

„Секција је одлучила да бесплатно понуди бисту за изливање у бронзи и јавно постављање у Републици Српској или у Загребу”, каже за „Политику” др Јокановић који је, као и Дијана Будисављевић, део живота провео у Загребу.

Како наводи, Дијана Будисављевић је једна од највећих хуманиста у Другом светском рату. По рођењу је Аустријанка из Инсбурга, а дошла је у Загреб са мужем др Јулијом Будисављевићем, познатим хирургом и првим професором хирургије на Медицинском факултету у Загребу.

„Професор Будисављевић био је такође велики хуманиста. За време Балканских ратова, као добровољац, радио је у ратним хируршким болницама у Србији. Постао је професор Медицинског факултета у Загребу 1918, а као Србина, усташка држава га је пензионисала 1941. После рата је активиран и све до 1968. је радио. Његова супруга Диана, са којом је био у браку више од 50 година учинила је херојско дело и надљудске напоре да испод усташког ножа спасава српску децу. Лекари и хуманисти очекују да ће неко од преживеле деце и њихови потомци наћи могућности да се подигне споменик овој племенитој жени која је за живота остала непозната и непризната”, каже Јокановић.

Снежана Ковачевић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed