РТРС, Срна, 18. 10. 2023, О усташким злочинима у НДХ учити из провјерених извора

Црква Рођења Светог Јована Претече у Јасеновцу Фото Р. Крстинић, Политика

Црква Рођења Светог Јована Претече у Јасеновцу Фото Р. Крстинић, Политика

У Народном музеју Топлице у Прокупљу постављена је изложба Јавне установе Спомен-подручја Доња Градина „Концентрациони логор Јасеновац 1941″.

Аутори изложбе о првој години постојања логора Јасеновац су музејски савјетник Тања Тулековић и виши кустос Дејан Мотл.

– С обзиром на свеприсутни историјски ревизионизам, изражена је потреба да се о усташком злочину геноцида почињеном у НДХ, свим историјским чињеницама које су претходиле оснивању НДХ и Концентрационог логора Јасеновац и посљедицама најстравичнијег логора из периода Другог свјетског рата учи на извору ових информација из Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина, чији радови и резултати се прате и препознају са ове стране ријеке Дрине – рекла је Тулековићева Срни.

Она је навела да ће изложба у Прокупљу бити отворена наредних мјесец дана, те да је синоћ лијепо дочекана у јужном дијелу Србије.

На отварању изложбе у Народном музеју Топлице у Прокупљу синоћ је говорила и виши кустос Сања Црнобрња Красић, а присуствовали су општински званичници и професори историје из Гимназије и средње медицинске школе, чији ученици ће организовано и уз стручно вођење посјетити поставку.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed