Политика, 23.7.2017, Парастос и сећање на жртве злочина у Старом Грацком

Парастос у Старом Градском Фото: принтскрин

Парастос у Старом Градском Фото: принтскрин

СТАРО ГРАЦКО – Парастосом у Старом Грацком код Липљана данас је обележено 18 година од убиства 14 жетелаца који су измасакрирани на њиви 1999. године док су сабирали жито, а за тај тежак злочин још нико није одговарао. Парастосу су присуствовале породице настрадилх, преостали Срби у Старом Грацком, представници Владе Србије, локалних институција, Српске листе, преноси РТС.

Годишњица убиства у Старом Грацком и ове године обележена је пред спомен-плочом на школи у центру села, где су одржани парастос и помен који је служио владика рашко-призренски Теодосије. Чланови породица услед обуставе истраге, очекују да случај убиства 14 жетелаца преузме Специјални суд за ратне злочине припадника бивше ОВК.

 

„У моме пољу весела жетвена песма не чује се више. А на мени је да сведочим и памтим, зло почињено да никад не заборавим”

 

УНМИК је започео истрагу, па је предмет предао Еулексу. Седам Албанаца, припадника бивше Ослободилачке војске Косова, било је под истрагом за убиство у Старом Грацком. Истрага је обустављена, иако је код једног од осумњичених за убиство, пронађен пиштољ једног од убијених Срба.

Тог 23. јула 1999. догодио се можда и највећи злочин у покрајини после доласка КФОР-а, када су припадници албанске терористичке тзв. ОВК убили 14 српских земљорадника, који су изашли да пожању жито на једној малој њиви. Терористи ОВК су испалили ка српским жетеоцима на стотине метака и нико од њих није преживео.

На школи у Старом Грацком била је плоча са именима свих 14 погинулих у том злочину, а поред имена, стајали су и стихови: „У моме пољу весела жетвена песма не чује се више. А на мени је да сведочим и памтим, зло почињено да никад не заборавим”, али, недуго након сахране српских жетелаца, надгробне плоче жртава су порушене и уништена је спомен-плоча.

До данас због тог монструозног злочина нико није изведен пред лице правде. УНМИК је 2007. ухапсио једног осумљиченог, Музљама Битићија, из села Велики Алас код Липљана, али је он после два месеца пуштен из притвора због недостатка доказа. Танјуг је 19. маја сазнао да је Специјално тужилаштво у Приштини обуставило истрагу против свих осумњичених за убиство 14 српских жетелаца у Старом Грацком.

Међународни тужилац је након бројних истражних радњи 2007. године покренуо истрагу против осам осумњичених припадника Ослободилачке војске Косова јединице из Липљана да су починили масакар 14 српских цивила, у пољима у селу Старо Грацко.

После више од девет година након покретања истраге и проширења истраге, поступак је у односу на све осумњичене обустављен без адекватног образложења.

У Старом Грацком 23. јула 1999. године убијено је из непосредне близине, на њиви, 14 Срба – Милован Јовановић, Јовица Живиц, Радован Живиц, Андрија Одаловић, Слободан Јанићијевић, Миле Јанићијевић, Новица Јанићијевић, Момчило Јанићијевић, Станимир Декић, Божидар Декић, Саша Цвејић, Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепић.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed