Вечерње новости, Бета, 23.4.2018, АГРЕСИЈА НАТО Сећање на 16 убијених радника РТС-а

 

Споменик „Зашто“, Ташмајдан, Београд Фото: klubputnika.net

Споменик „Зашто“, Ташмајдан, Београд Фото: klubputnika.net

Пошту страдалима пре 19 година код споменика „Зашто?“ одали су представници РТС-а, државних органа и породице погинулих

БЕОГРАД – Тачно у 2.06 ноћас навршило се 19 година од убиства 16 радника Радио-телевизије Србије (РТС) у НАТО бомбардовању зграде у Абердаревој улици, а пошту страдалим код споменика „Зашто?“ одали су представници РТС-а, државних органа и породице погинулих.

После минута ћутања, у име РТС-а венце су положили и запалили свеће генерални директор РТС-а Драган Бујошевић и председник Управног одбора РТС-а Владимир Вулетић, као и породице убијених радника, наводи се на сајту РТС-а.

Мирослав Медић, брат убијеног Синише, обратио се окупљенима запитавши – Зашто?

„Деветнаест година већ стојимо овде испред споменика ‘Зашто?’ да одамо пошту невино страдалима. Зашто? Зато што су светски моћници и челници НАТО пакта одлучили да први пут у историји ратних сукоба бомбардују једну медијску кућу и да је прогласе за легитимни војни циљ“, рекао је Медић.

Подсетио је да су НАТО авиони бомбардовали зграду у Абердаревој улици, у густо насељеном делу, иако су знали да у њој има сваке ноћи између 150 и 160 људи – цивила који су професионално обављали свој свакодневни посао.

„Тада су на свом радном месту убијени наши најмилији, колеге, пријатељи. Зашто? Зато што нису били заштићени, зато што о њима нико осим породица није бринуо, зато што они који су то могли и који су по наредби 37 савезне владе били обавезни да ураде, нису предузели ништа да заштите људе и технику. Зато што они који су призивали НАТО злочинца да гађају зграду РТС-а и да их чекају у њој те вечери, нису били ту са својим колегама“, рекао је Мирослав Медић.

Он је указао и да ћуте одговорни али и тужилаштво, и поред доказа који су му достављени.

„Деветнаест година чекамо одговор на то питање. Душе убијених су и сада овде са нама и траже правду, надамо се да ће се истина о овом злочину ипак сазнати“, казао је Медић.

Зграда РТС-а у Абердаревој погођена је у ноћи између 22. и 23. априла 1999. у 2.06 и том приликом је убијено 16 радника РТС-а.

У нападу НАТО-а погинули су: Јелица Мунитлак (27), Ксенија Банковић (27), Дарко Стоименовски (25), Небојша Стојановић (26), Драгорад Драгојевић (27), Драган Тасић (29), Александар Делетић (30), Славиша Стевановић (32), Синиша Медић(32), Иван Стукало (33), Дејан Марковић (39), Милан Јоксимовић (47), Бранислав Јовановић (50), Милован Јанковић (59), Томислав Митровић (61) и Слободан Јонтић (54).

Челници НАТО-а су тврдили да је напад био оправдан, а специјална комисија Хашког трибунала која је испитивала и случај бомбардовања РТС-а, није предложила Тужилаштву да покрене кривични поступак. Стручњак Амнести интернешенела за Балкан Шан Џоунс рекла је на десетогодишњицу напада да је бомбардовање РТС-а било ратни злочин. Међународна организација за људска права „Хјуман рајтс воч“ саопштила је 2000. године да није било никаквог оправдања за бомбардовање зграде Телевизије.

Бивши директор РТС-а Драгољуб Милановић осуђен је 2002. године на 10 година затвора, због тога што није спровео наређење тадашње Савезне владе и људе и технику изместио из објеката РТС-а у Абердаревој и Хиландарској улици у Београду.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed