СРНА, 14. 5. 2023, Ђошић: Освијетлити истину о страшном злочину Бугара над Србима

Бугарска зверства у Сурдулици, 1915.

Бугарска зверства у Сурдулици, 1915.

Милорад Ђошић, приређивач и издавач књиге „Бугари у извјештајима Арчиблада Рајса 1915-1918″, рекао је Срни да је рад на овом дјелу, које ће 17. маја бити представљено у Бијељини, започео у намјери да освијетли тај дио страдања српског народа који у јавности ван Србије, нажалост, углавном непознат.

Ђошић је навео да су Срби ријетко страдални народ, а да живјећи у „култури заборава“ никад нису упознати са димензијама злочина који су починили Бугари на југоистоку Србије у Првом свјетском рату у намјери да Србе бугаризују.

„Насилна бугаризација становништва, хапшења, ликвидације, масовне депортације цивила који су се опирали процесу асимилације, силовања, забрана српског језика и писма, шајкаче, народних обичаја, црквених обреда, само су сегмент оног што су чинили Бугари за време окупације“, рекао је Ђошић, који је и предсједник Српског кулурног центра „Ћирилица“.

Милорад Ђошић је навео да је истраживањем које је радио са Весном Арсић обухватило углавном источни дио Србије и дио према Прокупљу, Пожаревацу, па до Сурдулице.

„Сурдулица је у ствари била сабирни центар. Из Сурдулице су преко Бугарске за Турску депортовано 8.000 српских девојчица. Бугарска их је продала Турској и никада за то никада није одговарао“, истакао је Ђошић.

Ђошић је указао да су за злочине у Србији процесуирана само четири лица, а да је једна мала Белгија, која није имала велико страдање у Првом свјетском рату, процесуирала 67 људи.

Он је навео да тачан број убијених никада није утврђен, али да је само у вријеме Топличког устанка, када се народ дигао против бугарске и аустроугарске окупације страдало 50.000 Срба.

Ђошић, који је и пензионисано војно лице и командант 712. ескадриле за вријеме рата 1999. године, рекао је да му је као патриоти важно да се истина о страдању Срба у прошлости освијетли и да свака жртва добије дужан помен.

Да би се то десило, каже он, потребно је да Срби, ма гдје се родили и ма гдје живјели успоставе духовну заједницу и јединство.

Књига „Бугари у извјештајима Арчиблада Рајса 1915-1918″ има нешто више од 400 страна и у њој се налази и оргинални текст Арчибалда Рајса на француском језику, 42 фотографија жртава, географских мјеста и докумената.

Књига посједује и регистре имена жртава, али и злочинаца, односно бугарских војника који су највеће злочине починили над старцима, женама и дјецом.

Промоција књиге „Бугари у извјештајима Арчиблада Рајса 1915-1918″, аутора Милорада Ђошића и Весне Арсић биће одржана у Музеју Семберије у Бијељини 17. маја у 18.00 часова.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed