РТС, 11.11.2021, Селаковић на Зејтинлику: Платили смо велику цену да бисмо живели у сувереној и слободној Србији

Полагање венца јунацима Првог светског рата, министар Селаковић и чика Ђорђе Михаиловић Фото: РТС

Полагање венца јунацима Првог светског рата, министар Селаковић и чика Ђорђе Михаиловић Фото: РТС

Министар спољних послова Никола Селаковић је на Дан примирја у Првом светском рату посетио у Солуну Српско војничко гробље Зејтинлик где је положио венац и нагласио да смо платили велику цену да бисмо данас живели у сувереној, слободној и усправној Србији.

Никола Селаковић положио је венац и одао пошту палим српским војницима у Првом светском рату на Српском војничком гробљу Зејтинлик у Солуну.

„Србија се и данас бори за част и слободу себе и свога народа на сваком месту, и побеђује у економији, у просвети, у спорту, побеђује на свим пољима, а ту данашњу победу омогућили су нам наши славни преци победом пре 103 године, 11. новембра 1918. године“, рекао је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је нагласио да 11. новембар, наш дан победе, када смо се златним словима уписали у историју света, јесте нешто што треба да славимо и обележавамо на најсвечанији начин.

„Докле то будемо радили и докле се будемо сећали, докле будемо памтили, дотле ћемо и постојати. Чињеница да данас постојимо, то што стојимо овде, што постоји и усправно стоји наша слободна и суверена Србија је чињеница која доказује нашу победу“, рекао је шеф српске дипломатије.

Селаковић је рекао да су се наши дедови и прадедови борили са пушком и бајонетом у руци, а да ми данас треба да се боримо својом памећу и мудрошћу да очувамо оно што су они одбранили и ослободили и, што је најважније, да чувамо српску част за коју су они дали животе.

Дочек на Зејтинлику: Чика Ђорђе Михаиловић, министар Селаковић и Анро Гујон Фото: Политика

Дочек на Зејтинлику: Чика Ђорђе Михаиловић, министар Селаковић и Анро Гујон Фото: Политика

Селаковић: 11. новембар је Дан победе за Србе

Министар Селаковић је нагласио да треба да се сећамо велике жртве коју је српски народ поднео у Великом рату борећи се за част и своју слободу, као и за слободу Србије и српства.

„На то морамо да се подсећамо често, сваке године, зато што овде на овом месту почива више од 8.000 најбољих синова народа српског из свих крајева где су Срби живели и где данас живе, који нису дочекали тај тренутак слободе, али су своје младе животе узидали у ту нашу националну грађевину у којој ми данас можемо да живимо“, нагласио је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, Зејтинлик је једно од наших националних светилишта, једно од места на које треба да дооводимо своју децу и које сваки Србин и Српкиња током свог живота треба да посете.

Од 21.000 савезничких војника, више од једне трећине, односно преко 8.000, јесу српски војници сахрањени на Зејтинлику, а министар Селаковић је рекао да је Ђорђе Михајловић, који данас прима признање „Мајка Србија“, цео свој живот посветио чувању успомене на оне који овде почивају и 61 годину бди над сенима наших храбрих војника.

„Овај дивни човек показује сопственим примером како један човек може да учини велико дело за свој народ и за своју државу. Kао у ‘Времену смрти’ када каже војвода Мишић ‘нека сваки војник чисти своје цокуле, пушку, припреми своју муницију’, да свако дакле ради свој посао и чека онај тренутак када може да да свој допринос нечему што је велико национално дело. Наш деда Ђорђе Михајловић то ради пуну 61 годину“, рекао је министар Селаковић.

Према његовим речима, на Зејтинлику почивају и деда Ђорђа Михајловића, солунски борац који је био први чувар нашег гробља на Зејтинлику, и његов отац, Саво и Ђуро.

„На нама свима који овде долазимо јесте да чувамо успомену на наше војнике, да славимо данашњи дан не само као Дан примирја, тако га слави цела Европа, него као дан победе. Наш народ, наша држава су победили, 1.247.435 жртава је малена Србија положила за слободу и част не освајајући, не поробљавајући, него ослобађајући и штитећи своју част и слободу и то је нешто чиме треба да се дичимо и што треба да нам служи као пример“, навео је министар Селаковић.

Како је подсетио, када је окупатор дошао у Србију 1915. године, прва ствар коју је урадио била је штампање умрлице којом је обавештавао свет да је Србија умрла.

„Србија није умрла, Србија је васкрсла, Србија и данас стоји усправно“, поручио је министар Селаковић.

Од 21.000 савезничких војника, више од једне трећине, односно преко 8.000, јесу српски војници сахрањени на Зејтинлику.

На Дан примирја у Првом светском рату Ђорђе Михајловић је од министра спољних послова Николе Селаковић примио признање „Мајка Србија”.

Полагању венца присуствовали су и директор Управе за дијаспору и Србе у региону Арно Гујон и представници Генералног конзулата Србије у Солуну.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed