Политика, 27. 2. 2024, Обележено 107 година од Топличког устанка

Топлички устанак Фото: Риста Марјановић

Топлички устанак Фото: Риста Марјановић

Био је то једини устанак у некој држави окупираној од централних сила током Великог рата, трајао је непуних месец дана

Прокупље, Куршумлија – Низом културних манифестација у Прокупљу и Куршумлији обележено је 107 година од Топличког устанка, народне буне против бугарске и аустроугарске окупације за време Првог светског рата. Државна церемонија у Прокупљу одржана је код споменика Топличанима палим у ратовима 1912–1918 и жртвама у народном устанку 1917. године. У Куршумлији је обележавање одржано у селу Мачковац, где је 26. фебруара 1917. године започела битка која је прерасла у устанак, а два дана касније Куршумлија је ослобођена.

Топлички устанак 1917. године био је једини устанак у некој држави окупираној од Централних сила током Великог рата, трајао је непуних месец дана, до 25. марта 1917. године, а непосредан повод била је мобилизација коју су бугарске власти хтеле да изврше на територији Топлице, Јабланице и Пусте Реке.

Током трајања устанка у Топлици убијено је 20.000 људи и потпуно уништено 55 села.

У обележавању значајног датума за све Топличане укључено је свештенство Цркве Свети Прокопије у Прокупљу, представници градске власти, Војске Србије, полиције, културне институције, хор Цркве Свети Прокопије, чланови Књижевне омладине Прокупља.

Топлички устанак, једини ослободилачки покушај у то време у Европи, почео је 26. фебруара 1917. године у Мачковцу код Куршумлије, када је нападнута албанска патрола, а истог дана је ослобођена Куршумлија.

Под вођством Косте Војиновића и Косте Пећанца око 12.000 слабо наоружаних устаника кренуло је ка Прокупљу које је ослобођено у ноћи између 2. и 3. марта.

Блаце је ослобођено 5. марта. Житорађа, Бојник, Лебане и Медвеђа ослобођени су између 2. и 5. марта.

У налету устаника укупно је ослобођено 80 квадратних километара територије, али је слобода трајала непуних месец дана, јер је 25. марта у контраофанзиви сломљен отпор близу 60.000 бугарских, немачких и албанских војника и буна је угушена.

Према историјским подацима, бугарска војска је у окупацији Србије и гушењу Топличког устанка погазила све ратне законе и правила, није се придржавала основних принципа човечности, зверски су мучили и убијали народ, спаљивали књиге…

 

 

Љубиша Митић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed