Политика, 28. 1. 2023, Преминула Стајка Марчета која је преживела Јасеновац

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

БАЊАЛУКА – Поводом смрти Стајке Марчете, члана Управног одбора Удружења логораша Другог светског рата и њихових потомака, председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је њен одлазак велики губитак не само за њене најближе, већ за све у Бањалуци и Републици Српској.

Истакао је да је са жаљењем примио вест о смрти Стајке Марчете која је као дете преживела страхоте усташке тортуре и јасеновачког логора.

„Одлазак Стајке Марчете велики је губитак не само за њене најближе, већ за све нас, у Бањалуци и Републици Српској који саосећамо у боли са њеном породицом и пријатељима”, рекао је Додик.

Додао је да ће Република Српска памтити Марчету као једну од жртава усташког терора који су успели да преживе и сведоче о страховитим и бруталним злочинима које су починили фашисти над недужном децом, женама и старцима у Јасеновцу.

„Њена сведочанства о голготи коју су пролазили логораши остаће дубоко урезана у нашем памћењу и представљаће значајан допринос култури сећања за будуће генерације”, навео је Додик у саучешћу упућеном породици Стајке Марчете, преноси Танјуг.

Стајка Марчета преминула је у 95. години у Бањалуци. Марчета је као девојчица прошла ужас усташког логора Јасеновац. Њена сведочанства представљају значајан допринос култури сећања.

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed