Срна, 20.5.2016, Служен парастос и положено цвијеће на гробном мјесту 12 беба

Бања Лука: Споменик Живота, за Дванаест звјездица, Фото: Интернет

Бања Лука: Споменик Живота, за Дванаест звјездица Фото: Интернет

Бањалука – На гробном мјесту 12 беба на Новом гробљу у Бањалуци данас је служен парастос и положено цвијеће поводом 24 године од смрти бањалучких беба због недостатка кисеоника 1992. године.

Парастос су служили свештеници бањалучке епархије, а цвијеће су положили делегације Удружења „12 беба“, Народне скупштине Републике Српске, Миладин Драгичевић као изасланик предсједника Српске, те делегација Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да смрт 12 беба представља најстрашнији и највећи намјерни злочин јер су сви који су спречавали допрему кисеоника знали шта ће се десити.

„То је као осуда за гасну комору. Свјетски моћници као и обично када је ријеч о Србима нису имали ни слуха, ни извињења, ни саучешћа, па тако и за тај случај“, рекао је Митровић новинарима, након парастоса.

Он је навео да ова организација, заједно са Републичким центром за истраживање рата и ратних злочина, ради на објављивању публикације о страдању дјеце у протеклом рату, те да се првим анализама већ дошло до бројке од више од хиљаду страдале дјеце.

Митровић је додао да ће до краја ове године бити сачињен прелиминарни списак страдале дјеце.

Секретар Удружења „12 беба“ Жељка Тубић рекла је да би данас страдале бебе били људи, неки са завршеним факултетом, славили би рођендане.

„Умјесто тога, окупљени смо на парастосу са поруком да не смијемо заборавити, и да се тако нешто никада не понови. Овај злочин није осуђен и за њега још нико није одговарао, вјероватно због тога што је ријеч о Савјету безбједности УН који није дозволио лет, да се достави пријеко потребан кисеоник“, навела је Тубићева.

Бањалучка регија се у прољеће 1992. године нашла у окружењу тадашњих муслиманско-хрватских снага, а Савјет безбједности није дозволио прелет авиона са неопходним кисеоником. Прва беба умрла је 22. маја.

Тринаеста беба умрла је 13 година послије, а четрнаеста беба је преживјела и данас сноси тешке физичке и менталне посљедице.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed