РТРС, 1.5.2017, Обиљежене 22 године од страдања Срба из Западне Славоније

Градишка: Полагање вијенаца Фото: РТРС

Градишка: Полагање вијенаца Фото: РТРС

Београд: Парастос за Србе страдале у акцији „Бљесак“

 

У Цркви Светог Марка у Београду данас је служен парастос поводом 22 године од српског страдања у Западној Славонији у хрватској војно-полицијској акцији „Бљесак“, након чега су у Ташмајданском парку положени вијенци на споменик Србима страдалим у ратовима на простору бивше Југославије.

Предсједник Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац, говорећи о догађајима од прије 22 године, напоменуо је да је Западна Славонија била са три стране окружена хрватским снагама, те да је једина одступница ка Републици Српској био мост на Сави који је представљао мост спаса.

„Пошто су Хрвати оставили ту одступницу, људи су бјежали пјешке, камионима, тракторима. Прије тога су припадници Унпрофора већ били упозорени и они су се склонили, а оставили су Србе на милост и немилост“, рекао је Штрбац новинарима.

Он је додао да су хрватске снаге бомбардовале српску колону док се повлачила ка мосту спаса, па чак и када је прешла и у Републику Српску.

„Газили су рањенике тенковима, убијали су људе ножевима. Био је то прави масакр“, рекао је Штрбац и истакао да за ове злочине до сада нико није одговарао.

 

„Имамо ту апсурдну ситуацију. Према подацима из оптужнице, у Загребу је било седам жртава и 180 рањених, а у акцији `Бљесак` имамо 283 убијених и несталих Срба, око 15.000 протјераних, уништена српска имања и православне светиње, а нико за то није процесуиран“, истакао је Штрбац.

 

Штрбац је додао да је било неких покушаја 2006, 2008, 2011. и 2012. године, али да су ти случајеви одбачени или се још налазе у предистражној фази.

„У посљедњих годину дана почео је главни претрес, али против Срба. Процес, који је непосредно у вези са акцијом `Бљесак`, води се против тадашњег предсједника Републике Српске Крајине Милана Мартића и команданта Српске војске Крајине Милана Челекетића зато што су, према оптужници, након акције `Бљесак` наредили гранатирање три града“, навео је Штрбац.

Он је додао да је главни претрес у том случају у завршној фази, те да им се суди у одсуству јер је Мартић већ осуђен за гранатирање Загреба на 35 година пред Хашким трибуналом и издржава казну у Естонији, а Челекетић се налази у Србији и не може бити изручен.

„Имамо ту апсурдну ситуацију. Према подацима из оптужнице, у Загребу је било седам жртава и 180 рањених, а у акцији `Бљесак` имамо 283 убијених и несталих Срба, око 15.000 протјераних, уништена српска имања и православне светиње, а нико за то није процесуиран“, истакао је Штрбац.

„Без кажњавања починилаца ратних злочина, без признања свих жртава, нећемо никада моћи говорити о било каквом помирењу, а камоли о помирењу између српског и хрватског народа и генерално међу свим народима који живе на простору бивше Југославије“, истакао је Линта.

Хрватске војне и полицијске снаге извеле су 1. и 2. маја 1995. године у Западној Славонији, која је тада била под заштитом УН, акцију „Бљесак“ у којој је за само 36 часова убијено или нестало 283 Срба, од којих 55 жена и 11 дјеце, те протјерано око 15.000 Срба.

 

Градишка: Обиљежавање 22 године од акције „Бљесак“ – Положени вијенци на спомен-плочу погинулим Србима

 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас је у Градишци положио вијенац на спомен-плочу погинулим Србима из Западне Славоније поводом обиљежавања 22 године од њиховог страдања у акцији хрватских оружаних снага „Бљесак“ у којој је убијено или нестало 283 Срба.

Поручио је да без Српске нема ни Српског народа као и да је слобода српског народа заштићена одлуком која се зове Република Српска.

Обиљежавање је нестављено спуштањем цвијећа са моста у ријеку Саву у знак сјећања на жртве.

Вијенце су положили министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић у име Владе Српске који је изјавио да само јединствено Срби могу да се одупру злу која траје још од логора Јасеновац. Вијенце је положила и делегација Народне скупштине, изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Велимир Сакан, као и представници Конзулата Србије у Бањалуци и општине Градишка.

Претходно је у Цркви Покрова Пресвете Богородице у Градишци служен парастос за страдале Србе.

Данас се навршавају 22 године од акције хрватских оружаних снага „Бљесак“ на Западну Славонију која је била под заштитом УН, у којој је убијено или се води као нестало 283 Срба, од којих 55 жена и 11 дјеце, а српски народ је протјеран из тог дијела Хрватске.

Служењем парастоса у Цркви Покрова Пресвете Богородице, данас раније је у Градишци почело обиљежавање 22 године од страдања српског народа Западне Славоније у акцији хрватских оружаних снага „Бљесак“ у којој је убијено или нестало 283 Срба.

Служењу парастоса су присуствали предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар просвјете и културе Дане Малешевић, делегације Владе и Народне скупштине Српске, представници градишке општине, чланови породица жртава и бројни грађани Градишке и околних мјеста.

Помену су присутвовали и предсједник Удружења протјераних Срба из Западне Славоније Крсто Жарковић, предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта, представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, Документационо-информационог центра „Веритас“ и Удружења породица несталих „Суза“.

У Цркви Светог Марка у Београду данас је служен парастос поводом 22 године од страдања Срба у Западној Славонији у хрватској војно-полицијској акцији „Бљесак“.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed