Портал Новости, 10. 6. 2024, Говор мржње крај Книна [Фото]

Говор мржње крај Книна: Усташки графити на аутобуским станицама Дрниш - Книн Фото: Портал Новости

Говор мржње крај Книна: Усташки графити на аутобуским станицама Дрниш – Книн Фото: Портал Новости

Аутобусне станице између села Умљановић, крај Дрниша, и Книна дуже од пола године препуне су графита с ушатим У, усташким поздравом, нацистичким крижем па и отвореним позивом на убојство Срба попут „Србе на врбе“ или „Јапирчани мрзе Србе, вишају их на врбе“

Читалац Новости послао нам је е-маил с насловом „Туристи, добро дошли у НДХ!“ и 12 фотографија аутобусних станица између села Умљановић, смјештеног 15 километара прије Дрниша из смјера Сплита, и Книна.

Те станице, како пише у електронској пошти, већ готово пола године изгледају као да смо у 1941. години. Ишаране су не само старијим, већ готово испраним графитима с отвореним говором мржње, него и свјежим написима. Ради се о екстремистичким графитима с обавезним стилизираним усташким ушатим словом У, нацистичким крижем, поздраву За дом спремни и ознаком ХОС-а. На некима од њих су и отворени позиви на ликвидацију припадника српске националне мањине који живе у том крају попут “Србе на врбе” или “Торцида Солин мрзи Србе” до порука попут “Зло се спрема, на пут зато, буди дио тога” или “Јапирчани мрзе Србе, вишају их на врбе”, гдје се очито реферирају на често презиме Јапирко у Солину.

С обзиром да се такви написи налазе на аутобусним станицама, тешко је вјеровати да их у тако дугом раздобљу нитко од одговорних из локалних власти или припадника полиције није уочио и наложио њихово уклањање.

 

 

 

Г. Борковић

 

Напомена: Више фотографија можете погледати овде

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed