Глас Српске, РТРС, СРНА, 21. 7. 2023, Илић: Општина Сански Мост жели уништити симбол страдања Срба 1941.

Сански Мост: Градски парк Фото: РТРС

Сански Мост: Градски парк Фото: РТРС

Општина Сански Мост изградњом парка „генералу Мехмеду Алагићу“ покушава промијенити симболику мјеста у центру те општине гдје су 1941. године повјешана тијела Срба убијених у одмазди за први оружани отпор у окупираној Краљевини Југославији, рекао је Срни историчар у Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Драгослав Илић.

На тај злочин данас подсјећају само стабла, а која би због изградње спомен парка требало да буду уклоњена, преноси РТРС.

Алагић је током рата био на челу корпуса, који је 1995. године протјерао Србе из овог града.

Према хашкој оптужници Мехмед Алагић осумњичен је да је током рата вршио убиства, окрутно поступао и командовао безобзирним разарањем градова, насеља и села. Осумњичен је и за пљачку имовине, као и наношење штете православним вјерским објектима. Умро је 2003. године, након чега је Хашки суд обуставио процес против њега.

– Од 1941. године тај парк носи симболику онога што се догодило у мају те године, вјешања тијела стријељаних. Сада, након оволико година послије тог рата, неком пада на ум да суштински мијења ту симболику, да том парку даје име човјека који је био на челу корпуса (Седмог корпуса такозване Армије БиХ), који је протјерао Србе из Санског Моста. То је неприхватљиво – истакао је Илић.

Говорећи о историјским чињеницама, Илић је навео да је у околини Санског Моста 6. маја 1941. године избио први оружани отпор против нацистичке Њемачке, њених савезника и сателита на територији Краљевине Југославије и окупиране Европе. Он је навео и да је то било реаговање Срба на упад усташа у српска санска села, након чега су Срби из Трамошиње напали усташе.

– Они су се разбјежали. Након тога дошла је већа група усташа која је била одбијена, јер су Трамошњани већ имали оружје, а било је и људи који су били наоружани пољопривредним алаткама. Усташе су разбијене и 6. маја увече и 7. маја ујутру. Након тога је Анте Меркадић позвао Нијемце. Они су дошли са дијелом артиљерије и побуњеници су се разишли. Њемачка експедиција је приликом повлачења нападнута и претрпјела је одређене губитке – навео је Илић.

Нагласио је да историјски извори из тог времена говоре да је управо усташа Меркадић послао двојицу усташа да нападну Нијемце да би изазвали одмазду.

– Нијемци су нападнути и због тога су стријељани таоци, 27 људи је стријељано код Жељезничког моста у Санском Мосту, а затим су њихова тијела објешена у парку – рекао је Илић.

Навео је да је у пресуди за стријељање наведено да Србе стријељају јер су се „дрзнули да као припадници ниже расе подигну оружје на припаднике више расе“.

– Од тог момента, од маја 1941. године парк у Санском Мосту носи ту симболику – нагласио је Илић.

Општина Сански Мост покренула је активности за избор извођача радова на изградњи парка „генерала Мехмеда Алагића“. Општина је упутила обавјештење предузећима грађевинског сектора о отвореном поступку јавне набавке и дала рок до 26. јула за достављање понуда на порталу јавних набавки.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed