СРНА, 25.8.2021, Само у Доњој Градини убијено 366.000 логораша, а у систему логора Јасеновац 700.000

У Спомен-подручју Доња Градина служен је парастос и помен свим страдалим жртвама логора Јасеновац Фото: СРНА

У Спомен-подручју Доња Градина служен је парастос и помен свим страдалим жртвама логора Јасеновац Фото: СРНА

КОЗАРСКА ДУБИЦА, 25. АВГУСTА /СРНА/ – Доња Градина је непобитан доказ усташког злочина геноцида који се догодио за вријеме НДХ јер је само на том стратишту на најмонструозније начине убијено око 366.000 логораша, док је број жртава система Концентрационог логора Јасеновац 700.000, изјавила је Срни директор Јавне установе „Спомен-подручје Доња Градина“ Tања Tулековић.

Реагујући на текст који је недавно објавио лист „Џерузалем пост“, Tулековићева је нагласила да о томе свједочи девет гробних поља са својих 105 масовних гробница.

„Доња Градина је непобитан доказ усташког злочина геноцида који се десио за вријеме НДХ. Масовне гробнице положајем и распоредом доказују намјеру усташа, да је она планска и систематска“, изјавила је Tулековићева.

Она је истакла да су истраживања вршена у Доњој Градини дала информацију о броју убијених, полу, старости, структури становништва и зато је Доња Градина многима трн у оку јер је доказ свега оног што желе да оповргну.

Израелски лист „Џерузалем пост“ изразио је дубоко жаљење због објављивања текста аутора Давида Голдмана у којем је оспораван број жртава у усташком логору Јасеновац и истакао да се ревидирање историје не смије дозволити.

„Због будућих генерација, као и ради сјећања на шест милиона Јевреја убијених у Холокаусту, не смијемо дозволити да се историја ревидира како би одговарала националистичким интересима. То је био проблем са оним што је Голдман покушавао да уради“, објављено је на сајту „Џерузалем поста“.

Лист је навео да се не може дозволити да се чињенице и истина о Холокаусту отму у корист уских политичких интереса, те да су приче о Холокаусту постале „битка наратива“ које се користе у различите сврхе, будући да је све мање живих свједока тог стравичног догађаја.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed