РТРС, Срна, 8.5.2018, Обиљежавање 26 година од страдања Срба у оџачким логорима

Годишњица злочина над Србима у Оџаку Фото: РТРС

Годишњица злочина над Србима у Оџаку Фото: РТРС

У селу Нови Град код Оџака у Федерацији БиХ данас ће бити обиљежено 26 година од затварања 1.294 Срба, међу којима 326 жена и 104 дјетета, у оџачке логоре који су били у објекту основне школе и у Фабрици „Стролит“.

Програмом обиљежавања 26 година од њиховог страдања предвиђено је да у 13.30 часова буду положени вијенци код спомен-обиљежја у Вукосављу, а пола часа касније планиран је полазак аутобуса за Нови Град, гдје ће у православној цркви у 14.30 бити служен парастос за жртве.

Полагање вијенаца на споменик страдалим Србима из Новог Града планирано је у 15.00 часова.

Срби из оџачких села Нови Град, Доња Дубица, Струке и Зорице 8. маја 1992. године одведени су на превару у логоре.

Из Удружења логораша „Оџак `92″ речено је Срни да је српско становништво из ових села требало да буде пребачено у Милошевац код Модриче, на територију која је била под контролом Срба.

Договор о мирном проласку кроз Оџак договорили су Српски кризни штаб и Кризни штаб ХВО-а Оџак.

„Срби су у колони, носећи оно што су могли од имовине да понесу, стигли тог дана до улаза у Оџак гдје су заустављени. Одузете су им све ствари, које су биле натоварене у тракторе и аутомобиле. Припадници ХВО-а су раздвојили мушкарце, жене и дјецу, те их потрпали у аутобусе и камионе и одвезли у Оџак. Мушкарце су смјестили у спортску дворану основне школе, а жене и дјецу по учионицама“, подсјећају у Удружењу логораша „Оџак `92″.

До јула 1992. године било је затворено 1.294 Срба над којима су примијењене 132 методе мучења. Тортуре којима су били подвргнути заточени нису преживјела 42 логораша.

У том периоду силовано је 60 Српкиња, најстарија је имала 60 година, а најмлађа десет.

Из Удружења напомињу да су силовања по Новом Граду, али и по логорима у Оџаку вршили припадници јединице „Ватрени коњи“, која је дјеловала у саставу 102. Бригаде ХВО-а, те да су неки од њих осуђени на затворске казне, док су тројица ослобођена.

За убиства, силовања и злостављања оџачких Срба до сада је више лица осуђено на укупно 70 година.

Пред Окружним судом у Добоју осуђени су Ферид Халиловић на 15 година, који је касније преминуо, те Сенахид Рибић на 13 година.

Пред Судом БиХ осуђени су Маријан Брњић у два предмета на по шест година, односно на укупно 12 година, Јосип Толић на десет година, Илија Јурић и Јозо Ђојић на по шест година, те Албина Терзић на три године. Божо Матановић осуђен је на пет година пред Кантоналним судом у Тузли.

Из Удружења напомињу да су пред Судом БиХ, те судовима у Оџаку и Тузли у току поступци против Саше Чалушића, Анте Ђојића, Решада Мујкића, Ивице Кљајића, Зденка Микулића, Јурице Божића и Анте Голубовића, који је био управник оџачких логора, док је Ибрахим Ахметовић преминуо у току поступка.

„Сви они бране се са слободе, једино су Голубовић и Божић недоступни правосуђу БиХ, јер се налазе на територији Хрватске“, напомињу из Удружења.

Оптужби су ослобођени Паво и Илија Главаш, те Мартин Барукчић. Првостепеном пресудом ослобођен је и Решад Мујкић, против кога се води поступак по жалби.

Из Удружења поручују да ће инсистирати да буду процесуирани и други, за које имају доказе да су вршили силовања и друга злостављања на овом подручју, као и чланови Кризног штаба у Оџаку.

Оџачки Срби, који су у логорима преживјели тешке тортуре, данас су расељни по Аустралији, Финској, Норвешкој. Један број њих живи у општинама Вукосавље, Модрича, Шамац и Брод.

У селу Нови Град код Оџака од пријератних 540 насељених кућа сада се у њих стотињак вратило српско становништво.

Организатор обиљежавања је Удружење логораша „Оџак `92″.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed