Блиц, 18. 11. 2023, После померања српског споменика на гробљу, немачки амбасадор на Косову покушао да „помери“ и цео манастир Високи Дечани [Twitter]

Игуман Сава и немачки дипломатски службеници у српском манастиру Високи Дечани, новембар 2023. Фото: Твитер

Игуман Сава и немачки дипломатски службеници у српском манастиру Високи Дечани, новембар 2023. Фото: Твитер

После померања српског споменика на делу православног гробља у Приштини, немачки амбасадор на Косову Јорн Роде покушао је да „помери“ и цео манастир Високи Дечани.

Роде је на друштвеној мрежи „Икс“, некадашњем Твитеру, написао да је посетио манастир Високи Дечани али је успут направио и скандалозан „превид“, односно пропустио је да каже да је то српско наслеђе и стари српски манастир.

Уместо тога, назвао га је „косовским“.

– Данас смо закључили нашу регионалну конференцију немачке амбасаде незаборавном посетом косовском манастиру Дечани који је на листи УНЕСКО-а. Место је јединствено! Захвални оцу Сави и његовој братији на гостопримству и обогаћеној дискусији – написао је Роде.

Овај, за многе срамни покушај прекрајања историје, изазвао је жестоке реакције јавности.

„Чији манастир?“, „Посетите такво место, господине амбасадоре, а ви сте још увијек љути… Чудно“, „Стидите се, то је српски манастир“, само су неки од коментара.

– Српски манастир, али ви то добро знате. У то име само желим да вас подсетим на један историјски тренутак из Великог рата. Овде можете видети како је српски официр у част предаје од аустријског званичника примио кључ манастира Високи Дечани. Датум је 29.09.1918. – написала је једна од корисница друштвене мреже „Икс“.

Ово је већ други пут у седам дана да се покушава „брисање“ Србије са Косова. Прошлог викенда сазнало се да су француска и немачка амбасада на Косову померили споменик сахрањеним српским војницима палим у балканским ратовима и Великом рату да се не би видео у кадру.

За то су дали срамно објашњење, признале су да је скрнављење урађено на њихову иницијативу јер је француско-немачка церемонија претходних година била „окаљана полемиком у појединим медијима на Косову око присуства споменика којем се одаје почаст српским војницима који су страдали од 1912. до 1918. године.

Тако су службеници француске и немачке амбасаде на Косову, уместо да у европском маниру помирења утичу на уклањање националистичке и шовинистичке „полемике у појединим медијима на Косову“, решили да треба и мање труда и мање храбрости да се уклони – споменик српским војницима.

После тога, група интелектуалаца из српске заједнице на КиМ покренула је петицију да се споменик палим српским борцима врати на централно место спомен-парка.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed