Глас Српске, СРНА, 5.8.2018, Бања Лука: Служен парастос и положени вијенци жртвама “Олује”

Бањалука: Служен парастос и положени вијенци жртвама “Олује”, 5.8.2018. Фото: ДИЦ Веритас

Бањалука: Служен парастос и положени вијенци жртвама “Олује”, 5.8.2018. Фото: ДИЦ Веритас

Бањалука – У Храму Христа Спаситеља у Бањалуци данас је служен парастос крајишким Србима страдалим у хрватској војној и полицијској акцији “Олуја”, која се догодила прије 23 године.

Парастосу су присуствовали директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац, представници невладиних организација проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, прогнани Срби из Хрватске и чланови породица страдалих Срба.

Штрбац је рекао да док Срби тугују, Хрвати славе у Книну, те додао да је неко правило, посебно на балканским просторима гдје је увијек на једној страни туга, а на другој славље.

Он је подјетио да је предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић одликовала највишим признањима генерале Анту Готовину и Младена Маркача иза којих је остао најкрвавији траг у акцији “Олуја”.

“Они су њима дупли хероји са ореолом жртве, хероји из најсветије и највеличанственије њихове битке као што је жОлујаж, а жртве су зато што су провели у притвору Хашког трибунала годинама чекајући на одлуку да ли су у Олуји почињени злочини или нису”, рекао је Штрбац новинарима.

Он је додао да је “природно” да су они одликовани, јер им цијела држава почива на том рату.

“Они у историји имају четворогодишњу, накарадну, злочиначку НДХ и нову Хрватску која се темељи на домовинском рату, а није далеко отишла од ратне НДХ. То доказују многим својим активностима, релативизујући и рехабилитујући усташтво на сваком кораку”, сматра Штрбац.

Према “Веритасовој” евиденцији, подсјетио је Штрбац, у акцији “Олуја” евидентирана је 1.861 жртва, од тога је 777 несталих неријешених случајева.

“Имамо 362 тијела за која Хрвати тврде да су српске жртве из Олује, које су ексхумиране, али нису идентификоване. Имамо 152 регистрована гробна мјеста из Олује, која треба ексхумирати. Када би их све идентификовали заправо би из Олује тражили 156 тијела”, објаснио је Штрбац, те додао да је политика ту “умијешала прсте”.

Слободан Гагић из села Зеленград, општина Обровац, каже да му је кућа запаљена, али да није могла да изгори јер је била од камена.

У Народном позоришту Републике Српске данас ће бити одржана трибина под називом “Дани туге и сјећања”.

Обиљежавање дана сјећања на злочиначку акцију “Олуја”, која се догодила прије 23 године, у Републици Српској организује Документационо-информациони центар “Веритас”.

Према подацима Комесаријата за избјеглице Србије, у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја” протјерано је 250.000 крајишких Срба, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Акција је почела је 4. августа 1995. године офанзивом на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Положени вијенци за убијене Србе у “Олуји”

Бањалука – Код споменика страдалим Крајишницима на Пердувовом гробљу у Бањалуци данас су положени вијенци за 2.000 погинулих и несталих Срба у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја”.

Вијенце су положили представници “Веритаса” у име невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинско рата и чланови породица страдалих Срба.

Обиљежавање дана сјећања на злочиначку акцију “Олуја”, која се догодила прије 23 године, у Републици Српској организује Документационо-информациони центар “Веритас”.

Члан Документационо-информационог центра “Веритас” за Републику Српску Слободан Перић рекао је да је о ономе шта се десило у Крајини углавном испричано, али да је највећа трагедија што за те злочине нико никад није одговарао.

Перић је нагласио да се од почетка рата до данас живи у лажи, а да је послије рата лаж наметнута као истина.

“За злочине над Србима нико не одговара, не само у Хрватској него на простору бивше Југославије”, рекао је Перић новинарима у Бањалуци.

Перић је додао да је, када је ријеч о злочинима над Србима, казнена политика иста, као да их није било, док је другачија ситуација када када су у питању припадници других народа.

Он је подсјетио да за гађање колоне у Бравском и Сводни нико није одговарао, те је истакао да је незванично чуо да је БиХ тај предмет уступила Хрватској, што “значи да за то никада нико неће одговарати”.

Перић сматра да је непроцесуирање злочина над Србина злочин према српском народу.

Он је истакао је да је и данас, послије 23 година, присутна жеља за повратком, али да масовног повратка нема, јер то Хрватска свим силама спречава и не дозвољава.

“Нити је са нама историја почела нити ће завршити, ако ништа могуће су економске миграције и другачија политичка дешавања. Гледајући глобално шта се дешава претпостављам да за 50 година ни Хрвата неће бити у Хрватској”, рекао је Перић.

У оквиру обиљежавања 23 године од “Олује” у 11.00 часова служен је парастос у Храму Христа Спаситеља, а у 12.00 часова је предвиђена трибина под називом “Дани туге и сјећања”.

У Бачкој Паланци у организацији влада Србије и Републике Српске обиљежен је Дан сјећања на убијене и прогнане Србе у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја”, којој су присуствовали званичници Српске и Србије.

Према подацима Комесаријата за избјеглице Србије, у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја” протјерано је 250.000 крајишких Срба, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Акција је почела је 4. августа 1995. године офанзивом на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed