РТРС, 18. 7. 2023, Злочин над Србима у Ораховачкој жупи 25 година без казне

Велика Хоча: Помен Србима пострадалим прије, током и послије сукоба на Космету 1998. и 1999. године. Спомен на ораховачке жртве 17. јула 1998.

Велика Хоча: Помен Србима пострадалим прије, током и послије сукоба на Космету 1998. и 1999. године. Спомен на ораховачке жртве 17. јула 1998.

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије /Српска координација/ подсјећа да ни након 25 година нико није одговарао за злочине терористичке ОВК почињене над Србима у Ораховачкој жупи, иако постоје живи свједоци, жртве овог злочина, међу киднапованим Србима.

Српска координација у саопштењу подсјећа да је прошло 25 година од масовних киднаповања, убистава и протјеривања Срба из Ораховца и околине које су починили припадници терористичке ОВК.

У саопштењу подсјећају да је од 18. до 22. јула 1998. године током оружаног напада припадника терористиче ОВК на Ораховац и околна српска села, киднаповано више од 100 српских цивила, а у нападима убијено седморо лица српске националности.

Протјерано је сво српско становништво из села Ретимље, Оптеруша и Зочиште и одведено у затворе и логоре под контролом такозване ОВК.

Само из породице Костић из села Ретимље киднаповано је 14 чланова, међу којима и најмлађи Небојша Костић, који је имао само 17 година.

Група од 35 цивила, махом жена, дјеце и старијих, ослобођена је 22. јула 1998. године, посредством Међународног црвеног крста, док се осталима губи сваки траг.

У јами Волујак у општини Клина и масовној гробници код Малишева 2005. године пронађени су посмртни остаци 36 Срба, док је судбина преосталих још увијек нерасвијетљена.

Подсјећајући на ове трагичне догађаје, Српска координација, још једном указује на одговорност припадника терористичке ОВК, чији припадници и сљедбеници данас врше власт на Косову и Метохији.

Пракса некажњивости за злочине над Србима, коју су својим нечињењем установиле међународне мисије на Косову и Метохији – Унмик, Кфор и Еулекс, допринијела је да самопроглашене албанске власти у Приштини изграђују друштво које ових дана јавно баштини континуитет такозване косовске полицијске службе са терористичком ОВК.

Од таквог друштва, које слави злочине над Србима и врши континуиран системски притисак, дискриминацију и терор над преосталим Србима на Косову и Метохији није реално, сматра Српска координација, очекивати да се суочи са прошлошћу, казни злочинце из редова бивших припадника ОВК и крене ка изградњи толерантног мултиетничког друштва у коме ће владавина права бити поштована.

– Сјећајући се српских жртава у Ораховцу и околини, Српска координација изражава увјерење да ће све злочинце стићи заслужена казна, као и да ће породице жртава остварити право на истину, правду и сатисфакцију – додаје се у саопштењу.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed