Вести онлајн, 27. 5. 2022, Уцена из Загреба: Ако Срби хоће у ЕУ морају да се одрекну Јасеновца

Академик Василије Крестић писао предговор књиге Фото В. Данилов

Академик Василије Крестић писао предговор књиге Фото В. Данилов

Академик Василије Крестић коментарисао је да документ Хрватске академије науке и уметности (ХАЗУ) у ком тражи да Србија пре уласка у ЕУ испуни низ захтева, између осталих да се одрекне „великосрпске пропаганде“, „мита о Јасеновцу“, да призна Буњевце за Хрвате и односа према Алојзију Степинцу, представља апсолутну уцену и безобразлук.

– Тај “рачун” који нам је испостављен не личи ни на ништа друго него на усташко понашање Павелића и његових наследника. Очигледно је да се политика у Хрватској не мења, јер се и даље све заснива на “хрватском државном и повијесном праву”, а то значи идеологију велике Хрватске, етнички чисте Хрватске и религиозно искључиво римокатоличке Хрватске. Овоме може да парира само зрела, рационална политика строгог репроцитета “колико добијеш – толико даш”. У противном, стално ћемо бити уцењивани и искоришћавани – каже академик Крестић.

– Могла би се посебна књига написати о томе. Замислите каква је актуелна хрватска политика, уколико наука стоји иза тврдње да се Срби одрекну “мита о Јасеновцу”, а посебно броју убијених. То нису подаци Срба, већ документа највиших немачких официра. Очигледно је циљ да на крају признамо да током НДХ или није било геноцида или је он био у много мањим размерама него што је наука утврдила – истиче наш саговорник.

Објашњава да је слична ситуација и када је реч о захтевима да Србија не кочи проглашавање Алојзија Степинца за свеца или тврдње да је на Хрватску 1991. извршена агресија.

– Требало би да се понашамо као да не постоји извештај Виктора Новака српској влади из 1935. године у којој их упозорава на активности Степинца док је био у загребачкој надбискупији.

Требало би да признамо да је Србија извршила агресију на Хрватску и заборавимо оно што је Фрањо Туђман рекао, да “рата не би било да га Хрватска није жељела”. Он је то рекао народу на Тргу Бана Јелачића у Загребу. Постоји и читав низ других доказа, али они дрско и безобразно оптужују друге. Они нису криви ни за геноцид, ни за егзодус 400.000 Срба из Хрватске, ни за присилно покатоличавање Срба које је почело у оквиру НДХ, а траје и дан-данас.

Замислите захтев научне установе о прихватању Хрватске православне цркве као аутентичне, мада је основана за време НДХ. Нажалост, овакви сулуди захтеви ће се понављати све док покушавамо да стекнемо њихове симпатије. Верујте, нема те цене коју можемо платити да бисмо то добили. Можемо само Богу да се молимо да се њихов однос према Србима и Србији промени, а то је у перспективи могуће тек за 100 година – закључује академик Крестић.

 

Уступци

Академик Крестић каже да Србија чини све како би изградила добросуседске односе, али да Хрватска то доживљава као слабост и злоупотребљава.

– Не проглашавамо Дан геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима да не бисмо “увредили Хрвате”. Истовремено обнављамо родну кућу Бана Јелачића мада је реч о једном од највећих србомрзитеља који је отворено говорио да “неће бити довољно штрика за вешања Срба”.

 

Права Буњеваца

На листи захтева хрватске Академије је и да се Буњевцима призна “да су Хрвати римокатоличке вере”.

– Замислите ниво те бахатости и уцена да морамо Буњевцима да признамо оно што је Тито својевремено наредио, а што они сами не желе да буду. Буњевци не желе да буду ни Срби, ни Хрвати, већ оно што јесу, а сада ми треба да учествујемо у пројекту да се на силу прогласе Хрватима. Ужас један – оцењује Крестић.

 

Примитивни тон мржње

На документ Хрватске академије знаности и уметности реаговао је Извршни одбор САНУ, који је навео да је “затечен примитивним тоном мржње”.

– Без илузија да ће се ико од оних у међународној заједници, који су нас неуморно поучавали новим цивилизацијским вредностима, огласити поводом овог хушкачког политичког памфлета, сами, управо из поштовања према свим жртвама логора смрти – нећемо улазити у обезвређени простор реплике са онима који бесрамно користе израз ‘јасеновачки мит’. Али је добро и корисно да знамо шта мисле! – пише у саопштењу САНУ.

 

 

Ђорђе Баровић – Вести

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed