Косово онлајн, 26.10.2021, Ко је колонизовао Косово: Историјске чињенице „против“ Албанаца, српски трагови свуда

Црква Светог Илије у Подујеву, Косово и Метохија, Србија. Уништена од стране косовских Албанаца за време мартовског погрома 2004. Фото: JovanStojan, Flickr

Црква Светог Илије у Подујеву, Косово и Метохија, Србија. Уништена од стране косовских Албанаца за време мартовског погрома 2004. Фото: JovanStojan, Flickr

Албанска јавност на Косову „на нож“ је дочекала изјаву француске аналитичарке Марион Марешал, која је јуче истакла чињеницу да је на Косову учињена драстична демографска промена, пошто је некадашња српска, православна земља колонизована од стране Албанаца муслимана. Марешал је то довела у контекст сличних промена које су се десиле у Француској са доласком становништва из бивших колонија на северу Африке.

Албанско јавно мњење у Приштини, предвођено политичарима, међутим, инсистира на тези да су Срби „колонизовали Косово“, на коме, према тим тврдњама, заправо одувек живе Албанци. За ту теорију, ипак, има јако мало историјских и материјалних чињеница.

На ову тему, уредник портала Косово онлајн Милош Гарић рекао је за ТВ Пинк да Срби и Албанци данас деле сличну традицију јер их повезује исто подручје на ком живе, али да су неке чињенице непобитне.

„Са друге стране нема никакве дилеме на то што је указала госпођа Марешал, а то је да ми на Косову и Метохији имамо готово 90 одсто српског културног наслеђа. Метохија, то је све некада био црквени посед, а сада ту готово сто посто популације чини албанско становништво. Кроз векове је одузимано, отимано“, каже Гарић.

Како је Гарић указао, током векова је дошло до демографске промене на простору Косова и Метохије.

„Срби су се често дизали против Турака, на страни Угарске, Аустрије. Турци су се затим жестоко светили и чинили злочине па су Срби морали да се селе и беже од Турака. У 17. и 18. веку зато долази до масовнијег насељавања Албанаца на те просторе са простора данашње северне Албаније.

Постоји пуно покушаја албанских историографа да креирају ту нову средњовековну историју, али то је доста тешко, иако се може наићи на покушаје присвајања Косовске битке, па чак и тврдње да је Милош Обилић био Албанац. Недостају, ипак, чињенице у албанској историји да би се могло доказати да су они на подручју Косова пре Срба, о чему је чак и министарка Гервала у УН говорила. Она каже да су Албанци уз Грке најстарији народ у Европи, што је духовито, али такве изјаве могу бити веома опасне“, наводи Гарић, уз напомену да Албанцима на Косову треба нешто из историје на шта би се наслонили у покушају да „докажу своју државност“.

Демо Бериша, председник Матице Албанаца у Србији, рекао је да нема изненађења у изјави француске аналитичарке Марион Марешал.

„Често сам имао обичај да кажем да је ударио свој на свога. Много тога, од презимена на Косову, која су слична српским. Никада се не поставља питање шта је са Србима који су се поалбанчили“, рекао је Бериша.

Према његом речима, то се најбоље види по презименима и именима која су распрострањена међу српским и албанским живљем на територији Косова.

„Међу Албанцима са Космета има много лажног патриотизма“, каже Бериша.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed