РТРС, 2.5.2018, Почаст за 383 српске жртве страдале у Коњицу

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Данас је одата почаст за 383 српске жртве, страдале током рата у општини Коњиц. Око седам хиљада Срба који су прије рата живјели у Коњицу, расељено је широм свијета. Коњичани су својим мртвима одали пошту у Гацку, гдје је прије двије године изграђен заједнички споменик за цивиле и борце.

На мермеру уклесана 383 имена. Међу њима дјеца, жене, старци, жртве логора Челебићи и Мусала, борци, припадници Друге херцеговачке лаке пјешадијске бригаде. Коњиц је једна од најстрадалнијих општина за српски народ, гдје су у масовним злочинима убијане комплетне породице.

„Убијен ми је отац, стриц, бројна родбина, а ево хвала Богу ми живи се окупљамо савке године да их се сјећамо, упалимо свијеће“, каже Славко Нинковић.

За дан сјећања Коњичани, сада расељени свуда по Херцеговини и свијету, одабрали су 2. мај, јер је на данашњи дан пала прва невина српска жртва, и то у порти коњичке православне цркве. Била је то најава за оно што је чекало Србе у Коњицу и околини.

„У Коњицу су направљени страшни злочини, само у Брадини је убијено 88 људи, али нажалост још немамо ниједну правоснажну пресуду за те злочине“, рекао је Зоран Пологаш, предсједник Удружења Коњичана Републике Српске.

Стотину тридесет шест убијених цивила и око 250 бораца, превисока је цијена која је плаћена само због различите етничке припадности.

Данас на подручју Коњица, од пријератних 7.000, живи свега 250 Срба, међу којима је највише старих.

Годишњице и парастоси попут овог, прилика су да се некадашњи земљаци окупе ван свог завичаја и сјете својих најближих.

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed