РТС, 1. 5. 2022, Парастос страдалом српском народу у акцији „Бљесак“ [Видео]

Прогон Срба из западне Славоније, хрватска операција Бљесак, 1. и 2. мај 1995. Фото: Спутњик, Срђан Илић

Прогон Срба из западне Славоније, хрватска операција Бљесак, 1. и 2. мај 1995. Фото: Спутњик, Срђан Илић

Парастосом у београдској Цркви Светог Марка обележена је годишњица страдања српског народа Западне Славоније у хрватској војно-полицијској акцији „Бљесак“.

На данашњи дан пре 27 година хрватске војне, паравојне и полицијске снаге извеле су акцију „Бљесак“ у којој је за само 36 сати из Западне Славоније протерано 15.000 Срба. Убијено је или нестало двеста осамдесет троје људи, међу њима 56 жена и осморо деце. За злочине почињене у „Бљеску“ нико од хрватских генарала, који су планирали и извели акцију, није одговарао.

Припремила Вера Јанковић-Раичевић

Мирјана Грујић из села Боровац једна је од преживелих. Слике јутра тог првог маја, каже, никада неће заборавити.

„Пет сати ујутру у кревету, изненадни напад, крећемо у аутомобиле, тракторе, како је ко могао,  ништа нисмо узели, само смо се обукли. Људи већ леже рањени по ауто-путу, ту је био јордански Унпрофор који је требало да нас заштити, међутим, они су само мирно стајали и гледали нас и нашу колону“, прича Мирјана.

И док протерани Срби из Западне Славоније оплакују убијене рођаке и пријатеље, у Окучанима хрватски државни врх одао је почаст погинулим припадницима хрватских снага у војно-полицијској операцији „Бљесак“.

„И ове године у Окучанима Хрвати славе акцију ‘Бљесак’, а ми тугујемо широм света. По мени то није за славље код Хрвата, нек обележе, али не славити акцију у којој су побијени цивили, жене, деца“, каже Саво Штрбац, председник ДИЦ „Веритас“.

Иако постоје бројна документација и сведоци за почињене злочине у акцији „Бљесак“ и друге злочине над Србима у Западној Славонији, никад нико није одговарао, подсећа Штрбац.

„Још се поступци воде против непознатих особа, а све је познато. Бар што се команданог кадра, састава јединица, то никаква тајна није у Хрватској. Они се с тим хвале, ено их данас у Окучанима на постројавању, погледајте снимак, отићи тамо и видећете које су све јединице учествовале у тој акцији“, каже Штрбац.

После парастоса у парку Ташмајдан, бројне делегације положиле су венце и цвеће на Споменик српским жртвама страдалим у ратовима на просторима бивше Југославије деведесетих година прошлог века.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed