Срна, 31.5.2015, Сутра парастос жртвама усташког злочина

СРЕБРЕНИЦА, 31. MAJА /СРНА/ – Служењем парастоса и прислуживањем свијећа за покој душа настрадалим сутра ће код спомен-костурнице у Сребреници бити обиљежене 72 године од покоља над српским становништвом Сребренице које су починиле усташе на други дан православног празника Тројице 1943. године.

Тачан број настрадалих и сахрањених у овој костурници није никада утврђен.

У Сребреници су усташе, према њиховим писаним документима, 14. јуна 1943. године убиле више од 200 српских цивила, једну јеврејску породицу и једног муслимана који је био ожењен Српкињом, те њихову дјецу.

Тијела убијених су накнадно сакупљена и бачена у јаму на локацији садашње Полицијске станице у овом мјесту, одакле је дио посмртних остатака 1971. године пренесен у садашњу спомен-костурницу.

Након свирепог злочина почињеног у Сребреници, сљедећег дана, трећи дан Тројчиндана, усташе су направиле покољ и у српском сребреничком селу Залазје, гдје су поклали више десетина мјештана.

Њихова тијела сахрањена у спомен-костурницу у том селу поред које је још једна спомен-костурница погинулим Србима из Залазја и околине које су муслиманске снаге побиле у посљедњем отаџбинском рату.

Усташе су за та два кобна дана убиле више од 250 Срба у Сребреници и њеној околини.

Парастос ће бити служен сутра у 11.00 часова.

Mузеј жртава геноцида из Београда, у сарадњи са Српском православном црквеном општином сребреничком, сутра у 17.00 часова у парохијском дому у Сребреници организује трибину о теми „Продор Францетићеве легије на ријеку Дрину“.

О злодјелима Францетићевих усташа-легионара говориће представници овог музеја, а скуп ће бити одржан под мотом „Да се не заборави“.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed