РТРС, 8. 10. 2022, У Бољанићу код Добоја обиљежено спасавања савезничких пилота

Бољанић, Озрен: Спомен на операцију Халијард, 1944-1945. Фото: РТРС

Бољанић, Озрен: Спомен на операцију Халијард, 1944-1945. Фото: РТРС

У мјесту Бољанић код Добоја обиљежено је 78 година од операције спасавања савезничких пилота 1944. године, назива „Халијард – ваздушни мост“.

У акцији коју су спровеле снаге Југословенске војске (у отаџбини), под командом генерала Драгољуба Драже Михаиловића, спасено је више од 500 пилота, а у Бољанићу шездесет савезничких авијатичара.

Обиљежавању су присуствовали предсједница Српске Жељка Цвијановић и Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

– На овом мјесту је само за десетак дана изграђен је импровизовани аеродром са којег је спашено преко 60 савезничких пилота. Одавде је послата порука трајног пријатељства између српског и америчког народа – нагласила је Цвијановић.

„Ово је важан догађај, којем нажалост није било дозвољено да се спомиње, да буде видљив. Тада смо имали двије савезничке војске, ону окупљену око Драже Михаиловића, и партизански покрет. Срби су били у обје и били су на правој страни историје“, нагласио је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

– Бољанић је мјесто наших будућих окупљања, не само на један дан, већ треба да буде мјесто гдје ће се током читаве године проводити активности – рекао је Додик.

Предсједник Фондације „Халијард“ Џон Капело рекао је да је важно сачувати сјећање на догађаје од прије 78 година и учеснике у акцији спасавања савезничких пилота, истичући да је на том плану задовољан односом Владе Републике Српске.

– То је веома важна прича и сваке године напредујемо у њеном причању и сигуран сам да ћемо наставити да то чинимо – рекао је Капело.

Боб Мекјуен, бивши амерички конгресмен и носилац Ордена части са сребрним зрацима Републике Српске, поручио је да је дошао да каже хвала, са великим закашњењем оним породицама са овог подручја које су жртвовале све за слободу америчких пилота.

– Током битке није се знало ко ће побиједити, али су српске породице овдје урадиле оно што је исправно и то им ми никада не можемо на одговарајући начин захвалити – поручио је Мекјуен.

У акцији коју су спровеле снаге Југословенске војске у отаџбини, под командом генерала Драгољуба Драже Михаиловића, спасено је више од 500 пилота, а у Бољанићу шездесет савезничких авијатичара.

Вијенце су положили Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске, Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, изасланик предсједника Србије Славољуб Ристић, представник амбасаде САД у БиХ, Амбасаде Велике Британије, делегација Фондације Халијард, делегација Трећег Пјешадијског Република Српска пука, Министарства одбране у Савјету министара, те представници града Добоја.

Обиљежавање историјског догађаја од републичког значаја организовали су Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, најављено је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed